Υγεία

Κορωνοϊός – Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά για την «Όμικρον»

22.12.2021 | 16:56 Eνσωμάτωση

Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να ταράξει τα νερά και στο πεδίο των μονοκλωνικών, τα οποία εμφανίζονται σχεδόν αναποτελεσματικά απέναντι της, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Είναι ένας φόβος που τον είχαμε και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται για τα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν», λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Έως και 40% φαίνεται πως μειώνεται η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών απέναντι στη νέα μετάλλαξη που αποδεικνύεται άκρως μεταδοτική.

«Από αυτούς που θα τα πάρουν, 7 στους 10 δεν θα νοσήσουν βαριά. Τώρα λογικά θα μειώνεται η αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%. Δύσκολο να μηδενίζεται».

Ποιο μονοκλωνικό καλύπτει την Όμικρον;

Μόνο ένα αντίσωμα φαίνεται πως καλύπτει και τη μετάλλαξη Όμικρον, με τον καθηγητή Ευάγγελο Μανωλόπουλο να εξηγεί πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην απόκτησή του.

«Θα πρέπει να προχωρήσει και η ΕΕ και η Ελλάδα στην απόκτηση του αντισώματος. Είναι αποτελεσματικό και φαίνεται πως μπορεί να εξουδετερώνει τον κορωνοϊό».

2.000 μονοκλωνικά έχει παραλάβει η χώρα, με δεκάδες ασθενείς ήδη να τα έχουν λάβει και να έχουν γιατρευτεί από τον κορωνοϊό. Οι γιατροί θα χάσουν ένα πολύτιμο εργαλείο, με το νούμερο ένα πάντως να παραμένει η πρόληψη δηλαδή ο εμβολιασμός.

«Άνθρωπος και με τις τρεις δόσεις έχει υψηλή προστασία απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη».

Τι συμβαίνει με τα χάπια

Την ώρα που οι νέες μεταλλάξεις μειώνουν την απόδοση των μονοκλωνικών, τα, κατά πολύ φθηνότερα, χάπια της Pfizer και της Μerck φαίνεται πως παραμένουν αποτελεσματικά.

«Δεν επηρεάζονται. Έχουν άλλον μηχανισμό».

Η διαφορά μεταξύ τους φαίνεται ωστόσο να είναι χαοτική, με τη Pfizer να παρέχει έως και 90% προστασία εν αντιθέσει με το χάπι της Merck που προστατεύει μέχρι 30%.

«Χάσαμε ένα όπλο»

«Πράγματι ως προς το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα απέναντι στα μονοκλωνικά», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής.

«Δυστυχώς χάνουμε και αυτό το όπλο. Από την άλλη πλευρά, τα χάπια ακόμα κρατάνε την αποτελεσματικότητά τους. Μένουμε στην τρίτη δόση», υπογράμμισε.

Όσο για την τέταρτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα;

«Την Άνοιξη θα δούμε τη σύσταση».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/12/2021