Κόσμος

Προσωρινή η «ανάσα» στην τούρκικη οικονομία από τον Ερντογάν

21.12.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Μια μικρή ανάσα πήρε η τουρκική οικονομία, που επιχειρεί να επιβιώσει, βυθισμένη σε ασφυκτικά προβλήματα. Οι προσωπικές δεσμεύσεις του Ερντογάν για κρατικές εγγυήσεις σε καταθέσεις και επενδύσεις έδωσαν ώθηση στην τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Τούρκων πολιτών δίνει μάχη πλεόν για την καθημερινή επιβίωση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε ως δώρα γάμου προκειμένου να γεμίσει μόλις 1 καλάθι σούπερ μάρκετ.

Η λίρα «έτρεξε» ένα ανοδικό ράλι κερδίζοντας 25% της αξίας της μέσα σε μερικές ώρες έναντι του δολαρίου. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι δεσμεύσεις που έδωσε προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν για την διασφάλιση καταθέσεων και επενδύσεων θα είναι μόνο παροδική. Ο ίδιος επιμένει πως ο κατήφορος της οικονομίας τελείωσε.

«Από σήμερα κανένας πολίτης δεν θα έχει την ανάγκη να μετατρέψει τις καταθέσεις του από λίρες σε άλλο νόμισμα επειδή η ισοτιμία θα είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην σκληρή κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την κοινωνία που στενάζει ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε την πρακτική περικοπής των επιτοκίων που εκτίναξαν τις τιμές βασικών αγαθών και τον πληθωρισμό στην πίστη του στο ισλάμ.

«Λένε γιατί χαμηλώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε άλλη στάση από εμένα. Ως μουσουλμάνος θα κάνω ό,τι επιβάλλει η πίστη μου. Θα συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι του ισλαμικού νόμου», δήλωσε ο Ερντογάν.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 21% και τους οικονομικούς αναλυτές να τονίζουν πως στην πραγματική αγορά φτάνει το 51%, καθημερινά μαζί με τις τιμές στα βασικά προϊόντα αυξάνεται και η φτώχεια στην χώρα.

Ένα ζευγάρι από την Σμύρνη δαπάνησε το ποσό που συγκέντρωσε από το γάμο του για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες σε λάδι και αλεύρι πριν από 6 μήνες… Σήμερα με το ίδιο ποσό γεμίζει μόλις ένα καλάθι σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια στην Τουρκία υποθηκεύει και το μέλλον των ανθρώπων.

Η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την ίδια πορεία με την οικονομία. Δημοσκόπηση από το ευρασιατικό κέντρο ερευνών δείχνει πως ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου θα κέρδιζε σήμερα τις εκλογές με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/12/2021