Υγεία

Κορωνοϊός – Συναγερμός για την Όμικρον – Τι απαντούν οι ειδικοί

21.12.2021 | 13:01 Eνσωμάτωση

Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι η διασπορά της νέας μετάλλαξης στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει πλεον τα 26, πολλά από αυτα όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν σχετίζονται με κάποιο ταξίδι, χαρακτηρίζονται δηλαδή "ορφανα", ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για κίνδυνο πανευρωπαικής επιδημίας τεραστίων διαστάσεων.

Σε τροχιά Όμικρον η χώρα. Τα κρούσματα στην Επικράτεια έφτασαν τα 26. 10 στην Αττική, 11 στην Κρήτη εκ των οποίων τα 8 στο Λασίθι και 5 στην Λακωνία. Ένα ακόμη ύποπτο εξετάζεται στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον Θεοκλή Ζαούτη, πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η Όμικρον κυκλοφορεί διάσπαρτη στην κοινότητα, ενώ τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν τα κρούσματα στη χώρα να είναι πολύ περισσότερα και κρύβονται πίσω από τη Δέλτα.

Η νέα πραλλαγή έχει γίνει ο εφιάλτης των ειδικών

«Τα κρούσματα διπλασιάζονται ανα 3 ημέρες, όταν στην Δέλτα ανά 15 και έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις», δήλωσε η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Τι απαντούν οι ειδικοί για την Όμικρον

Τα rapid test “πιάνουν” την Όμικρον; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντάει πως φαίνεται ότι τα rapid test την ανιχνεύουν και δουλεύουν.

«Δεν είναι όλα τα τεστ ακριβή σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον. Πολλά από όσα χρησιμοποιούνται ευρέως φαίνεται πως εντοπίζουν και ανιχνεύουν αρκετά καλά την Όμικρον. Αλλά βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου για να προσδιορίσουμε ποια από αυτά τα rapid test εξακολουθούν να διατηρούν την ακρίβεια της διάγνωσης», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Τα εμβόλια και η τρίτη δόση είναι ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η πορεία της Όμικρον, δηλώνουν οι ειδικοί.

Άλλοι 85 ασθενείς κατέληξαν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο ενώ 670 παραμένουν υπό μηχανική υποστήριξη. Τα κρούσματα σήμερα ήταν κάτω από τις 4000. 1076 μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Αττική και 529 στη Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε Λασίθι και Λακωνία εκεί που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/12/2021