Υγεία

Κορωνοϊός – Ανησυχούν οι ειδικοί για τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα

20.12.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι η διασπορά της νέας μετάλλαξης στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει πλέον τα 26, ενώ πολλά από αυτά δεν σχετίζονται με κάποιο ταξίδι.

Τα 10 από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, 11 στην Κρήτη -εκ των οποίων τα 8 στο Λασίθι- και πέντε στη Λακωνία, ενώ ένα ακόμη ύποπτο εξετάζεται στη Λάρισα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν τα κρούσματα στη χώρα να είναι πολύ περισσότερα και να κρύβονται πίσω από τη Δέλτα.

Τι απαντούν οι ειδικοί για την «Όμικρον»

– Τα rapid tests «πιάνουν» την «Όμικρον»;

«Φαίνεται ότι τα rapid την ανιχνεύουν και δουλεύουν», λέει ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν είναι όλα τα τεστ ακριβή σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον. Πολλά από όσα χρησιμοποιούνται ευρέως φαίνεται πως εντοπίζουν και ανιχνεύουν αρκετά καλά την Όμικρον. Αλλά βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου για να προσδιορίσουμε ποια από αυτά τα rapid test εξακολουθούν να διατηρούν την ακρίβεια της διάγνωσης», σημειώνει ο Δρ. Φάουτσι.

– Τι μπορούμε να κάνουμε για να κόψουμε την πορεία της «Όμικρον»;

«Βιαστείτε να εμβολιαστείτε, να καλύψουμε την τρίτη δόση, είναι ο μόνος τρόπος να ανακόψουμε την ‘Όμικρον’».

Άλλοι 85 ασθενείς κατέληξαν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ 670 παραμένουν υπό μηχανική υποστήριξη. Τα κρούσματα σήμερα ήταν κάτω από τις 4.000. 1076 μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Αττική και 529 στη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε Λασίθι και Λακωνία, εκεί που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον.

Τα βασικά συμπτώματα όσων έχουν την παραλλαγή Όμικρον

Για τα συμπτώματα της Covid από την αρχή του πρώτου πανδημικού κύματος μέχρι τώρα και κατά πόσο οι μεταλλάξεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό, μίλησε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νικόλαος Σύψας, στην ενηρωμετική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής τόνισε πως στην αρχή οι ασθενείς με covid ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές.

Ωστόσο όπως τόνισε τα πράγματα αλλάξαν όταν ήρθε η παραλλαγή Δέλτα.

«Πλέον κυριαρχούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα», τόνισε ο κύριος Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε και τα πρώτα στοιχεία για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής με την παραλλαγή Όμικρον.

«Ήδη τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων δείχνουν ξανά κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει.

«Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι ‘Δεν γνωρίζω’, οπότε η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό», τόνισε ο καθηγητής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/12/2021