Κόσμος

Η Ολλανδία μπαίνει σε lockdown λόγω της «Όμικρον»

19.12.2021 | 20:17 Eνσωμάτωση

Η Ολλανδία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει ολικό lockdown για να περιορίσει την μετάλλαξη Όμικρον.

Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων της Ολλανδίας γέμισαν εχθές κόσμο που έτρεξε να κάνει τα τελευταία ψώνια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον στην χώρα έφεραν τελικώς νέο lockdown πριν από τις γιορτές.

«Συνοψίζοντας σε μία φράση: η Ολλανδία μπαίνει ξανά σε lockdown ξεκινώντας από αύριο. Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Είναι αναπόφευκτο λόγω του νέου κύματος που μας έρχεται με την μετάλλαξη ‘Όμικρον’» τόνισε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Αρκετοί είναι όσοι πιστεύουν πως μία τέτοια εξέλιξη ήταν αναγκαία.

«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ανησυχώ πολύ. Νομίζω πως είναι σημαντικό να προσέξουμε όλοι. Εάν χρειάζεται ένα lockdown τότε ας γίνει».

Σήμερα οι δρόμοι, τα κανάλια, όλα τα καταστήματα εστίασης αλλά και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερμάρκετ και τα φαρμακεία ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ολλανδικής Κυβέρνησης τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν και φέτος με όριο τα 6 άτομα ανά σπίτι.

Το νέο lockdown έφερε όμως και διαδηλώσεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Χάγης διαμαρτυρόμενη για το νέο «κλείσιμο» της χώρας.

Πηγές από το επιτελείο του Ολλανδού πρωθυπουργού σημείωσαν στον ολλανδικό Τύπο πως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς με την ταχύτητα διασποράς της «Όμικρον» τα νοσοκομεία της χώρας θα έφταναν στα όριά τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/12/2021