Κόσμος

Χωρίς κοινή γραμμή οι «27» για τη διαχείριση της μετάλλαξης Όμικρον

17.12.2021 | 20:27 Eνσωμάτωση

Με μέτρα κατά περίπτωση και με το σταγονόμετρο ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την επέλαση της Όμικρον οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει εορτών.

«Αν και ακόμη καταπολεμούμε την παραλλαγή Δέλτα, η παραλλαγή Όμικρον μας απειλεί. Εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα και πιθανόν να εμπεριέχει τον κίνδυνο να ξεφύγει της προστασίας των εμβολίων μας, τουλάχιστον μερικώς» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες των «27» δεν κατάφεραν να μπουν σε κοινή πορεία για τους περιορισμούς των ταξιδιωτών και της εξίσωσης εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων με τη διενέργεια pcr τεστ όπως αποφάσισαν Ελλάδα και Ιταλία.

«Δεν σκοπεύουμε να εισαγάγουμε τέστ μέσα στην ΕΕ γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στην πρέπουσα λειτουργία του κοινού μας χώρου και γιατί μόλις θα εμφανίζεται η κάθε μετάλλαξη σε μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στις άλλες» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Μισές» αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την επιτάχυνση 3ης δόσης εμβολιασμού και το συντονισμό σε αγορά / προμήθεια φαρμάκων, ωστόσο διαφώνησαν για τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο διευθύνων σύμβουλος της PFIZER Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε πως ετοιμάζεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον ενώ την Άνοιξη θα είναι έτοιμο και το χάπι κατά του κορωνοϊου: «Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα».

Για τους Ευρωπαίους πάντως «μαύρο πρόβατο» παραμένει η Βρετανία που καθημερινά σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε κρούσματα.

«Αναμένω ένα μαζικό πέμπτο κύμα. Οι συνάδελφοί μου μου λένε ότι αυτό που βλέπουν ξεπερνά οτιδήποτε έχουν δει μέχρι τώρα σε όλη την πανδημία» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Αλλάζουν όλα από την Κυριακή

Από την Κυριακή αλλάζουν όλα στην είσοδο των ταξιδιωτών στη χώρα.

Με τα νέα μέτρα θα επιτρέπεται η είσοδος στους ταξιδιώτες με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό θα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2021