Πολιτική

Στον εισαγγελέα η μελέτη για τις ΜΕΘ – Επιμένει ο Λύτρας ότι τα αποτελέσματα ήταν σε γνώση της κυβέρνησης

17.12.2021 | 19:57 Eνσωμάτωση

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, με τα κυβερνητικά στελέχη να υποβαθμίζουν τα συμπεράσματά της και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι η έρευνα για τους θανάτους στις ΜΕΘ αγνοήθηκε.

Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, αλλά σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Άκη Σκέρτσο έχει και μικρή σημασία σε σχέση με όσα κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε, απαντήθηκε. Η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία. Τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί. Μην προσπαθείτε επομένως να διογκώσετε ένα ζήτημα το οποίο είναι ήσσονος σημασίας» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο συντάκτης της μελέτης και συνεργάτης του Σωτήρη Τσιόδρα επιμένει ότι η μελέτη τους ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. «Εννοείται πρώτα την είχαμε πρώτα κοινοποιήσει πριν υποβάλλουμε το άρθρο για περιοφικό. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας.

Στα χέρια του εισαγγελέα η μελέτη Τσιόδρα

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα μπήκε στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ανοίξει μετά τις καταγγελίες για της vip ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους και ρωτά τον ίδιο τον πρωθυπουργό πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και ποιος παρέλαβε τη μελέτη.

«Περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενόχληση του καθηγητή

Την ίδια ώρα ο καθηγητής και σύμβουλος της κυβέρνησης φέρεται έντονα ενοχλημένος από την απαξίωση της μελέτης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η μελέτη αναφέρεται σε ένα ποσοστό θνητότητας η οποία είναι εκτός ΜΕΘ παίρνοντας ως στοιχείο μοναδικό αυτό. Υπάρχουν μία σειρά από άλλα στοιχεία, διότι για να μπορέσεις να συγκρίνεις σε απόλυτα νούμερα θα πρέπει να έχεις τα ίδια περιστατικά» υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης.

«Σαν επιστήμονας καλωσορίζω την όποια κριτική. Την θεωρώ εκ των προτέρων καλόπιστη και περιμένουμε μαζί με τον κ. Τσιόδρα να την υποδεχτούμε και να απαντήσουμε στα κατάλληλα φόρα» υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.

Μάλιστα ο κ. Λύτρας ήταν σαφής καθώς όπως είπε, η έναρξη των εμβολιασμών που συνέπεσε με τη διενέργειας της επιστημονικής έρευνας δεν επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέφτηκε το νοσοκομείο αναφοράς «Η Σωτηρία» και απεύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό. «Εκλιπαρώ τους πολίτες να εμβολιαστούν» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είπε και στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΚΙΝΑΛ αρχίζει νέα εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2021