Σκληρή πολιτικη κόντρα πυροδότησε η έκθεση των δυο κορυφαίων καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, στην οποία διαπιστώνουν ότι όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου.
Με σχεδόν 20 χιλιάδες νεκρούς από την αρχή της πανδημίας και με δεκάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά από τις επιπλοκές του κορωνοϊού η μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα με τον συνάδελφο του Μανώλη Λύτρα σοκάρει, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας αυξάνει γεωμετρικά την θνησιμότητα.
Στοιχεία σοκ για τη θνησιμότητα
Σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για την θνησιμότητα των ασθενών από COVID.
Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι τόσο ανεβαίνουν και τα ποσοστά. Ειδικά όταν στο σύστημα υγείας βρίσκονται περισσότεροι από 400 διασωληνωμένοι, τότε η θνησιμότητα ανεβαίνει κατά 25%.
«Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους αυξάνεται η θνητότητα ,όσο αυξάνεται ο φόρτος, είναι αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης. Θα μπορούσε βεβαίως να παίζει ρόλο ασφαλώς ,η κούραση και η στελέχωση, όλα αυτά θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο», τόνισε ο κ. Λύτρας.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε όσους νοσηλεύονται εκτός Αττικής καθώς στην Θεσσαλονίκη είναι κατά 35% αυξημένη ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 40%.
Σύμφωνα με την μελέτη η θνησιμότητα των ασθενών εκτοξεύεται στο 87% για όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας γεγονός που δείχνει σύμφωνα με την μελέτη πως υπάρχει περαιτέρω ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πάντως ότι το ποσοστό αυτό προκύπτει από μικρό δείγμα και ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών.
«Μία ενίσχυση του ΕΣΥ, σε όλα τα επίπεδα, πιθανότατα θα βελτίωνε αυτή την εικόνα γιατί όντως φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το φόρτο ασθενών το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας.
Πολιτική σύγκρουση για τις ΜΕΘ
Η μελέτη των δυο καθηγητών είχε γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας από τον Μάιο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είχε πει πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός σχετικά με τις ΜΕΘ.
«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πολιτικό ολετήρα χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Πολάκης «καπελώνει» Ξανθό
Ο Παύλος Πολάκης δεν καλύφθηκε για άλλη μια φορά από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και του τομεάρχη Υγείας του κόμματος και δεν έχασε την ευκαιρία να παρέμβει για το θέμα, ενώ αυτή την φορά επέλεξε να στείλει το μήνυμα του μέσω βίντεο.
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και συγκεκριμένα για τις κενές κλίνες που κρατούνται όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία για vip ασθενείς.
Υπενθυμίζεται πως, μηνυτήρια αναφορά κατά της ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει κατάθεση στην εισαγγελία και ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης.[=
Διασωλήνωση και αύξηση θνητότητας εκτός ΜΕΘ – Αριθμός σοκ
Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, παρ΄ότι αφορούσε λίγους, δηλαδή μόνο το 5% διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και σύμφωνα με τον επιστήμονα αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται επίσης πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.
Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν είχε λιγότερη πίεση το ΕΣΥ
Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.
Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζει ο κ. Λύτρας, θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ ( μάξιμουμ δηλαδή με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Λύτρας διευκρινίζει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: «Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».
Διασωλήνωση και αύξηση θνητότητας σε νοσοκομείο εκτός Αττικής
Όπως τονίζεται η διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%».
Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Διαφορά υπάρχει και μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά σε ταξικό επίπεδο, με φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.