Υγεία

Φόβοι για υπερμετάδοση Όμικρον στις γιορτές

15.12.2021 | 16:43 Eνσωμάτωση

Δραματική είναι η έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε προηγούμενη μετάλλαξη. Είμαστε ανήσυχοι που ο κόσμος θεωρεί ότι η Όμικρον είναι ήπια» σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει μέσα στο Γενάρη.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η βρετανική κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα της όμικρον έχουν ξεπεράσει τα 60.000 το τελευταίο 24ωρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε την ανταρσία εναντίον του πράσινου πάσου ακόμα και από τους βουλευτές του κόμματος του αλλά δεν αποκλείεται να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα τις μέρες των γιορτών.

Στο έλεος της Όμικρον Δανία και Νορβηγία

Μεγάλη είναι η διείσδυση της Όμικρον ακόμα και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Το Ευρωπαϊκό CDC λέει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 επιβαιωμένες περιπτώσεις με ανοδικό ποσοστό μετάδοσης στην κοινότητα» ανέφερε το CNN.

Η Δανία καταγράφει πια περισσότερες από 6.000 νέες μολύνσεις τη μέρα διπλάσιες από ό,τι στην κορύφωση του προηγούμενου επιδημικού κύματος, κάτι που δείχνει ανάγλυφα την ικανότητα της Όμικρον να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Η γειτονική Νορβηγία, με περίπου ίδιο πληθυσμό, προβλέπει πια ότι θα έχει περισσότερα από 100.000 κρούσματα τη μέρα (!) σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν οι άνθρωποι περιορίσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους.

Εκρηκτικό κοκτέιλ της Δέλτα και της Όμικρον

Μια νέα υπερμετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna.

Στην πραγματικότητα ο χειμώνας που πρόερχεται και ο συνδυασμός των μεταλλάξεων αποτελουν μία δύσκολη εξίσωση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/12/2021