Κόσμος

Βρυξέλλες – Χαμηλώνουν οι τόνοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό – Μόνο με 3η δόση από τον Φεβρουάριο τα ταξίδια εντός ΕΕ

07.12.2021 | 13:13 Eνσωμάτωση

Χαμηλώνουν οι τόνοι μετά τις σκέψεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες και προς το παρόν οι Ευρωπαίοι εναποθέτουν τις ελπίδες για αύξηση εμβολιασμών στο ανανεωμένο πιστοποιητικό Covid που θα περιλαμβάνει και την 3η δόση.

Το κάλεσμα των Βρυξελλών για υποχρεωτικό εμβολιασμό φαίνεται να μην ακούστηκε πολύ θετικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Ιταλία το απέρριψε, οι χώρες ουραγοί στους εμβολιασμούς όπως Βουλγαρία και Ρουμανία επίσης, ενώ η Γερμανία λέει ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και πολύ διαφορετικές νοοτροπίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Επομένως, το Βερολίνο υπογραμμίζει ότι δε θα ήταν εύκολο να συμφιλιωθούμε με όλους για αυτό το θέμα.

Πλέον οι Βρυξέλλες ελπίζουν πώς το επικαιροποιημένο πιστοποιητικό Covid θα «αναγκάσει» τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, για να είναι έγκυρο το νέο πιστοποιητικό Covid και να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος εντός της ΕΕ, θα πρέπει να έχει κάνει και την 3η δόση εντός 9 μηνών από τη δεύτερη.

Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία συμφωνούν με το όριο 9 μηνών, αλλά κάποιοι διαφωνούν και θέλουν 12 μήνες. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα επικρατήσουν οι 9 μήνες μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε ενημέρωση δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής είτε γενικού είτε τοπικού lockdown, λέγοντας ότι όποια πρόσθετα μέτρα ληφθούν θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/12/2021