Κόσμος

Πιέσεις κρατών στην Κομισιόν για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη

04.12.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Αυξάνονται οι πιέσεις συγκεκριμένων κυβερνήσεων προς την Κομισιόν να γίνουν οι εμβολιασμοί υποχρεωτικοί σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ενώ το θέμα φαίνεται ότι θα τεθεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Και αυτό διότι η Κομισιόν δεν έχει καμία αρμοδιότητα να πει στα κράτη ότι πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που ζητούν από την Κομισιόν να πιέσει προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ώστε αυτές οι κυβερνήσεις να μην επωμιστούν το πολιτικό κόστος, να πουν δηλαδή ότι η «εντολή» ήρθε από Βρυξέλλες.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, είπε χθες ότι προς το παρόν ασχολείται με τα εσωτερικά της και δεν πιέζει για πανευρωπαϊκό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ήδη υπαινιγμούς λέγοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε την επιλογή να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά τα κράτη είναι διαιρεμένα.

Βουλγαρία και Ρουμανία, που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στους εμβολιασμούς, επιμένουν ότι δε θα τον κάνουν υποχρεωτικό. Ερωτηματικό η Γαλλία, όπου λόγω των επερχόμενων εκλογών θεωρείται δύσκολο να πάει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πάντως στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι όσα κράτη δεν κάνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό τώρα, σε λίγο καιρό δεν θα έχουν επιλογή διότι τα εμβολιασμένα κράτη θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα στα ανεμβολίαστα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2021