Ελλάδα

Κορωνοϊός – «Πράσινο φως» για την ενισχυτική δόση 3 μήνες μετά τη 2η – Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ΕΜΑΚ & υγειονομικούς

04.12.2021 | 13:13 Eνσωμάτωση

Η παράλλαξη Όμικρον αλλά και η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας οδήγησε την επιτροπή εμβολιασμού να προχωρήσει σε νέα σύσταση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο χρόνος για την αναμνηστική δόση μειώνεται στους 3 μήνες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ στους τρεις μήνες μειώνεται και ο χρόνος για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει. Να σημειωθεί ότι η σύσταση αφορά στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας και όχι στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Με τα νέα δεδομένα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης για όλες στην ουσία τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης διαφέρει σε κάθε συνδυασμό εμβολίων. Έτσι, αν μετά από δυο δόσεις AstraZeneca γίνει αναμνηστική δόση με Pfizer η ανοσία ένα μήνα μετά είναι 25 φορές υψηλότερη Το ποσοστό ανεβαίνει και άλλο εάν κάποιος που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κάνει το εμβόλιο της Moderna, καθώς η ανοσία του είναι 32 φορές υψηλότερη.

Αυτοί που έκαναν τις δυο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο έναν μήνα μετά θα έχουν ανοσία 8 φορές υψηλότερη, ενώ όσοι επιλέξουν το εμβόλιο της Moderna για τρίτη δόση η ανοσία τους θα είναι 11 φορές μεγαλύτερη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech που συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τόνισε πως η νέα μετάλλαξη αναμένεται να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά οι εμβολιασμένοι θα είναι θωρακισμένοι από την βαριά νόσηση σε μεγάλο ποσοστό.

Συνάντηση με εκπαιδευτικούς και δασκάλους της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης είχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του να κλείνουν άμεσα τα τμήματα στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού για τρεις ημέρες και να γίνεται δωρεάν μοριακό τεστ σε όλους τους μαθητές.

Παράλληλα ζήτησε προσλήψεις εκπαιδευτικών και μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και στους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ σε μία απόφαση σταθμό που ανοίγει το δρόμο και για την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 55 εισαγωγές εκ ων οποίων οι 7 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματά». Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο 10 γυναίκες γέννησαν πρόωρα με καισαρική και τρεις χρειάστηκαν να διασωληνωθούν. Οι τρεις γυναίκες συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Αφόρητη είναι και η πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας. Δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ 11 βρίσκονται διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ.

Στην αγκαλιά των γονιών βρέθηκε το βρέφος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο κερδίζοντας τη μάχη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2021