Υγεία

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα και υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

30.11.2021 | 16:39 Eνσωμάτωση

Το νέο, 5ο κύμα πλησιάζει απειλητικά προειδοποιούν οι επιστήμονες και ζητούν και άλλα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή για να μειωθεί η διασπορά, πρώτο στην λίστα ο υποχρεωτικός   εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών ή αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο €100 το μήνα.

Στους πολίτες τα μέτρα έγιναν δεκτά με ανάμεικτες αντιδράσεις, στην Πάτρα πάντως η στήριξη στα μέτρα ήταν καθολική έξω από τον ναό του Αγίου Ανδρέα.

Σήμερα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών είναι  520.000 πλέον από τους 580.000 που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου. Η προθεσμία για την 1η δόση ή έστω για να κλειστεί το ραντεβού λήγει στις 16 Ιανουαρίου ακόμα στα μέτρα είναι το ένα δωρεάν self test για όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από 6-12 Δεκεμβρίου  και ένα δεύτερο από 3-7 Ιανουαρίου.

«Κινδυνεύουμε με ένα 5ο κύμα χειρότερο από το 4ο εάν δεν παρθούν μέτρα. Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν»,  δήλωσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Τα κομμάτια του παζλ στην εικόνα που σοκάρει συμπληρώνουν τα αδιανόητα στατιστικά των σκληρών δεικτών με 104 θανάτους και 657 δια σωληνωμένους στα νοσοκομεία της χώρας , οι ειδικοί φοβούνται πως τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν το βάρος ήδη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα και της Θεσσαλίας έχουν ενισχυθεί με 664 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται δραματικά.

«Το κακό σενάριο για εμένα ότι θα είναι μεταδοτική και από θα προσβάλλονται και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι», τόνισε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι ειδικοί πάντως λένε πως τα Χριστούγεννα μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν από ένα λοκνταουν.

Και αυτό το σενάριο έρχεται σε μία στιγμή που οι εντατικές της χώρας είναι ήδη γεμάτες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο τα δείγματα της τελευταίας εβδομάδας τώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Εκεί οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως βρεθεί κάποιο κρούσμα, όπως έγινε στο εξωτερικό», ανέφερε για η δημοσιογράφος Δέσποινα Γεωργιάδου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/11/2021