Υγεία

Κορωνοϊός – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Όμικρον» – «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

29.11.2021 | 13:02 Eνσωμάτωση

Ένας νέος εφιάλτης χτυπά την πόρτα του κόσμου και είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Στη χώρα μας οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή αν και ακόμη δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα και δεν αποκλείουν νέα αυστηρότερα μέτρα. Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας στενάζει στις εντατικές και τις εφημερίες.

Συναγερμό έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους η νέα μετάλλαξη Όμικρον που μετά την νότιο Αφρική έχει ήδη  εμφανιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

«Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Έκτακτα μέτρα για την “΄Ομικρον”

Τα σενάρια για την εφαρμογή νέων πρόσθετων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους είναι και πάλι στο τραπέζι.

1.Επικρατέστερο είναι το σενάριο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

2.Εξετάζεται να απαγορευτεί για τους ανεμβολίαστους η παραμονή και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης

3.Στο τραπέζι και και το σενάριο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε 3 και όχι 2 rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Πρόταση βόμβα για RAPID TEST ακόμη και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκανε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα», τόνισε ο  διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών και για το κατά πόσο τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ανθεκτικά στη νέα μετάλλαξη!

«Θα το ξέρουμε σε μία-δύο εβδομάδες, σε εργαστηριακό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο», σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» φιλοξενήθηκε ο Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Μποτσουάνα, Γεράσιμος Σιούτας και μίλησε για τη νέα μετάλλαξη που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία

«Η Μποτσουάνα είναι μια πλούσια χώρα δεν έχει ανάγκη να δώσει λεφτά για να πάρει εμβόλια, τα εμβόλια άργησαν να έρθουν στην Αφρική. Η Μποτσουάνα τα είχε παραγγείλει στην ώρα της, άργησαν πολύ να έρθουν τον Ιούνιο», δήλωσε ο Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Μποτσουάνα Γεράσιμος Σιούτας.

Η Βρετανία συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις.

Αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τις επιδημιολογικές εξελίξεις, νέα στοιχεία και εισηγήσεις, την ώρα που επιστήμονες ήδη ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τη χρησιμότητα της 3ης δόσης, που εάν γίνει δημιουργεί περίπου 98% ισχυρότερα αντισώματα.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής για νέα μέτρα

Απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους

Τρία rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Μάσκα παντού για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/11/2021