Κόσμος

Τουρκία – Νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

25.11.2021 | 17:25 Eνσωμάτωση

Παρά τις απειλές και την κρατική τρομοκρατία, η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους της Τουρκίας, με τους αστυνομικούς να μην μπορούν να διαλύσουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις.

Η πρωτοφανής υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει κινητοποιήσει πολίτες που ζητούν ακόμη και την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πολίτες είναι απελπισμένοι. Βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραματικά, ενώ δεν έχουν να βάλουν χρήματα για να βάλουν βενζίνη.

Ο Ερντογάν «σφυρίζει» αδιάφορα

«Τα 5 κιλά λάδι κοστίζουν 95 λίρες, το ψωμί 3 λίρες. Ο βασικός μισθός είναι 2.880 λίρες, 213 ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία, και το ενοίκιο ενός σπιτιού περίπου 1.500 λίρες. Δεν είναι δυνατόν μία οικογένεια να ζήσει, αν αναλογιστούμε τις ανάγκες τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση», λένε οι απελπισμένοι πολίτες.

Συνεχές είναι το «σφυροκόπημα» των τελευταίων δύο εβδομάδων στην τουρκική λίρα.

«Μέχρι πρότινος, μπορούσες να ψωνίσεις με 100 λίρες. Τώρα με τα ίδια χρήματα μπορείς να πάρεις 1 κιλό τυρί και 1 κιλό ελιές. Το αλεύρι, πριν από μερικούς μήνες, κόστιζε 150 λίρες και τώρα 350. Αυτή η αλλαγή έγινε μέσα σε μία ημέρα. Οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί. Πάνες, πετρέλαιο, νερό, ακόμη και το ψωμί.».

Η ισοτιμία έφθασε ακόμα και 13,45 λίρες ανά δολάριο και ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι πολίτες θα αρχίσουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους, φοβούμενοι είτε το κλείσιμο των τραπεζών είτε επιβολή capital controls.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, καθώς ψάχνει οικονομικά «σωσίβια» και νέες πηγές επενδύσεων για τη χώρα του, που ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/11/2021