Υγεία

Κορωνοϊός- Δραματικές προβλέψεις για 92 νεκρούς

16.11.2021 | 16:36 Eνσωμάτωση

Τα νοσοκομεία γονατίζουν με τις εντατικές να είναι πλέον εξαιρετικά δυσεύρετες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ και οι δυνατότητες διασωληνώσεων σε απλούς θαλάμους ή ακόμα και σε ράντσα έχουν ξεπεραστεί.

«Ξεκινάμε με 90 κλίνες και εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν», ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Οι γιατροί προειδοποιούν πως τις επόμενες ημέρες οι πιέσεις θα μεγαλώσουν, στο Ιπποκράτειο η εφημερία ήταν εφιαλτική

«Στο Ιπποκράτειο  63 και 20 ύποπτα», ανέφερε ο Χρήστος Τζελέπης πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου ΓΝΘ Ιπποκράτειο.

Η πρόβλεψη για τα σημερινά κρούσματα λέει πως θα είναι δραματικά αυξημένα σε σχέση με την Δευτέρα ενώ η κλιμάκωση των νεκρών το τελευταίο τριήμερο σοκάρει με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 222 με 70, 80 και 72 νεκρούς το τριήμερο.

13/11 70 νεκροί

14/11 80 νεκροί

15/11 72 νεκροί

Την ίδια ώρα τα προγνωστικά των επιστημόνων κάνουν λόγο για αριθμούς σοκ που θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σε κρούσματα και νεκρούς

«Μέχρι και 92 νεκροί την ημέρα έως 17 Δεκεμβρίου», προειδοποίησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στο τραπέζι πέφτει και το χαρτί της επίταξης που έφτασε στους πρώτους γιατρούς με στόχο να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν και οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών στην επιστράτευσή τους δεν λείπουν ενώ μόλις 20 προσφέρθηκαν να πάνε εθελοντικά στα νοσοκομεία

«Να επιστρατευτούν νοσοκομεία», ζήτησε ο κ. Καπραβέλος.

Έκκληση για στήριξη με προσωπικό που είχε φύγει από τα νοσοκομεία κάνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Είμαστε εκτός ελέγχου. Να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοι στο Παπαγεωργίου 15 σε λίστα αναμονής 6 σε απλές κλίνες κορωνοϊού στην Έδεσσα 30 έχουν πεθάνει δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Στερεά, στην Αττική  μόνο 15», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Στο κόκκινο οι  ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Στερεά και Αττική.

Δύο περιπτώσεις εγκύων με κορωνοϊό στην Θεσσαλονίκη επαναφέρουν την συζήτηση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων, μια 26χρονη   και το νεογέννητο της νοσηλεύονται σε   κλίνες ΜΕΘ ενώ   ακόμη μία γυναίκα, μία 35χρονη, η οποία ήταν έγκυος, νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπως και το μωρό της.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν πήρε σκληρότερα μετρά για τους ανεμβολίαστους πάρα την έντονη πίεση που υπάρχει από τους επιστήμονες οι οποίοι επισημαίνουν πως για να σταματήσει το κύμα των κρουσμάτων και θανάτων και διασωληνωμένων πρέπει να εκ εξεταστούν νέα πιο σκληρά μέτρα, όπως :

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
  • επαναφορά της τηλεργασίας,
  • θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Ο  πρωθυπουργός πάντως σε συνέντευξη του σε βρετανικό δίκτυο τόνισε   πως δεν θα ξαναπάρει γενικό λοκντάουν ούτε λοκντάνουν μόνο για ανεμβολίαστους στο μοντέλο της Αυστρίας

«Δεν θα πάμε τόσο μακριά όσο η Αυστρία και να επιβάλουμε lockdown στους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αισιοδοξία από την άλλη πως το ράλι της πανδημίας θα σταματήσει δίνει ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών  αν και οι γιατροί προβληματίζονται για τα χαμηλά ποσοστά στους άνω των 60 και συστήνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Πάνω από τα 60 υποχρεωτικό», συνέστησε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Με την αυστηροποίησης των μέτρων υπάρχουν ομόφωνες που συμφωνούν  και μέσα στην κυβέρνηση και όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 16/11/2021