Πολιτική

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ επηρεάζουν την πρόθεση ψήφου – Πτώση των ποσοστών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

14.11.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Νέα δεδομένα στο πολιτικό φέρνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», καθώς η εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής ανατρέπει τα δεδομένα και ο χώρος του Κέντρου γίνεται το κύριο πεδίο της εκλογικής αναμέτρησης.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ για πρώτη πέφτει κάτω από τις 30 μονάδες συγκεντρώνοντας 28% ενώ για πρώτη φορά η ψαλίδα από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει σε μονοψήφιο αριθμό και στις 9,7 μονάδες με την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει 18,3%.

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει νέα άνοδο αγγίζοντας διψήφιο ποσοστό συγκεντρώνοντας 9,8%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3% και το ΜεΡΑ25 4%. Στο 13,7% καταγράφεται η λεγόμενη γκρίζα ζώνη, αναποφάσιστων και όσων δεν απαντούν τι θα ψηφίσουν.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 54% ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση έναντι του 38% που εκτιμά ότι η χώρα πάει στη σωστή κατεύθυνση.

Οι εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών με την εκλογική επιρροή του κόμματος να εκτοξεύεται από τις σχεδόν δέκα μονάδες στην πρόθεση ψήφου στο εντυπωσιακό 45% όσων θα δηλώνουν ότι θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν.

Η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εξελίσσεται σε ντέρμπι για τρεις με οριακό προβάδισμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Με βάση εκτίμησης τη μεγάλη δεξαμενή της επιρροής του 45% δυνητικών ψηφοφόρων πρώτος και διαφορά 11 μονάδων αναδεικνύεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%.

Με βάση την πρόθεση ψήφου του 9,8% η μάχη εξελίσσεται σε πραγματικό ντέρμπι με τους κυρίους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να συγκεντρώνουν από 26% και να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%.

Στην μικρότερη δεξαμενής ψηφοφόρων ψηφοφόρων αλλά και των αναποφάσιστων που θα ψηφίσουν όμως στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει την ανατροπή και έρχεται πρώτος σε προτιμήσεις για πρόεδρος με 28%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο δίνει μια ελπίδα. Έχει κριθεί επικριθεί και τώρα συγκρίνεται δείχνει υπεροχή, όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου η «ψαλίδα»

Το ποσοστό για τον πρώην Πρωθυπουργό φτάνει στο 35 έναντι 28 του κ. Λοβέρδου με βάση υπολογισμού τη δεξαμενής της πρόθεσης ψήφου.

Ωστόσο, ενώ η ψαλίδα υπέρ του κ. Παπανδρέου ανοίγει στις δεκαπέντε μονάδες στη μικρότερη δεξαμενή των αναποφάσιστων που θα ψηφίσουν όμως στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

«Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στα χείλη και το ενδιαφέρον του κόσμου. Και δεν είναι απλώς από περιέργεια. Είναι από την ελπίδα ότι ξανά φτιάχνουμε μεγάλο ισχυρό Κίνημα Αλλαγής και ανατροπής στην Ελλάδα», δήλωσε ο ένας εκ των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/11/2021