Κόσμος

Λευκορωσία – Πείνα, κρύο και απόγνωση για χιλιάδες μετανάστες

14.11.2021 | 20:34 Eνσωμάτωση

Περισσότερες από 4.000 ψυχές παλεύουν στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας για λίγα ξύλα προκειμένου να ζεστάνουν τα παιδιά τους και για ένα καρβέλι ψωμί για να τα ταΐσουν.

Οι φωτιές που ανάβουν σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με την Πολωνία είναι αδύνατο να τους προφυλάξουν από το σφοδρό ψύχος.

Η απελπισία από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η δίψα να ζήσουν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη συχνά εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στον διάδρομο ανάμεσα σε Λευκορωσικές και πολωνικές δυνάμεις. Συγγενείς των προσφύγων που δεν έχουν εδώ και εβδομάδες νέα τους, κάνουν έκκληση στις δύο πλευρές.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι πως αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ζητώ από τις κυβερνήσεις να ακούσουν την έκκληση τους. Ούτε η Λευκορωσία ούτε η Πολωνία δείχνουν έλεος» ανέφερε η Ζαρίν Σουλεϊμάν.

Με νέες ενισχύσεις σε άνδρες αλλά και κανόνια νερού απαντά η Πολωνία στην κρίση που κλιμακώνεται. Η εντολή είναι ρητή. Δεν θα περάσει κανένας τα σύνορα με την Ευρώπη. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή διάβαση κλιμάκιο του στρατού περιμένει εντολές έχοντας στην διάθεσή του ακόμη και άρματα μάχης.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο αφού έπαιξε χόκεϊ την ώρα που ο ανθρώπινος πόνος στα σύνορα της χώρας του δεν έχει τέλος, ανακοίνωσε πως επιδιώκει να προμηθευτεί από τη Ρωσία πυραυλικά συστήματα «Iskander», με ακτίνα δράσης άνω των 500 χιλιομέτρων και δυνατότητα οπλισμού με συμβατικές, αλλά και πυρηνικές κεφαλές.

Με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κωφεύουν μπροστά στο ανθρώπινο δράμα και να αναλώνονται σε επίδειξη δύναμης μένει να φανεί εάν η ένταση ξεπεράσει τα στενά όρια της συνοριογραμμής Πολωνίας Λευκορωσίας και οδηγήσει σε μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/11/2021