Υγεία

Κορωνοϊός – «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία – «Πολεμικές» οι εφημερίες

12.11.2021 | 13:02 Eνσωμάτωση

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν πραγματική μάχη για να αντιμετωπίσουν το κύμα των εισαγωγών.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 67 νέους θανάτους. Στους 503 εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νέες εισαγωγές άγγιξαν τις 431. Ακόμη ένα μαύρο ρεκόρ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου η εφημερία ολοκληρώθηκε με 65 εισαγωγές και ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Για «λάθη» που γίνονται στη νοσηλεία στο σπίτι κάνουν λόγο οι ειδικοί, λέγοντας πως πρόκειται για έναν παράγοντα που αυξάνει σημαντικά την θνητότητα.

«Η νοσηλεία στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 ημέρες, καθώς συχνά γίνεται με «αμφίβολα» μέσα για την αντιμετώπιση της νόσου. Βλέπουμε ασθενείς να παίρνουν οξυγόνο στο σπίτι, ενώ πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται δε σημαίνει ότι τα μέτρα δεν δουλεύουν, απλώς θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων», τόνισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη.

«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Τζανάκη που κάνει λόγο για 10 – 11.000 κρούσματα την ημέρα προς στο τέλος του μήνα.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για τη διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα την αναβολή τους.

«Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία».

Για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μίλησε η Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ενώ προειδοποιεί για τις σημαντικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στα όργανα όσων νοσήσουν.

«Το εμβόλιο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Όσοι περνάνε covid έχουν σοβαρές βλάβες στα όργανά τους», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τότε τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/11/2021