Πολιτική

Πρόκληση Τούρκων με «απαγόρευση» ελληνικών ασκήσεων σε Σαμοθράκη & Λήμνο

07.11.2021 | 13:25 Eνσωμάτωση

Επιμένει στην πολιτική της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Τώρα, η Άγκυρα «απαγορεύει» στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις σε περιοχές πέριξ νησιών όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος, με αντί-NAVTEX.

Παραλήρημα Τσαβούσογλου – «Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε προκλητικά λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραβαίνοντας για μία ακόμη φορά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα πως «επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί αλλά εμποδίστηκε από την Τουρκία».

Μιλώντας στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος ήταν πως ορισμένοι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει υποχωρήσει, επειδή δεν πραγματοποιεί αυτή την περίοδο σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησης μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας; Ναι, το κάναμε. Κι εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ» είπε, και πρόσθεσε: «Μετά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να κάνετε συνέχεια εκεί σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Εκείνα τα σημεία είναι δικά σας και όποτε υπάρχουν αξιόλογα δείγματα κάνετε έρευνες».

Στο σημείο εκείνο μάλιστα, «εφηύρε» αποτροπή της Ελλάδας να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα. «Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέφερε -κατά την Άγκυρα- το θέμα των «γκρίζων ζωνών».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2021