Κόσμος

Αφγανιστάν – Κλειστές οι πόρτες των γυμνασίων για τα κορίτσια

07.11.2021 | 13:23 Eνσωμάτωση

Αποκλεισμένα από την εκπαίδευση είναι τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρα από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις τους ότι σύντομα θα επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Το δράμα τους αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Η 17χρονη Αφγανή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν μιλά για το σχολείο της στο ρεπορτάζ του BBC. Εδώ και ένα μήνα τα γυμνάσια και τα λύκεια στο Αφγανιστάν άνοιξαν, όμως μόνο για τα αγόρια.

«Είμαι συντετριμμένη. Πήγαινα στο σχολείο επί 11 χρόνια παρά τους κινδύνους. Ακόμη και όταν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που δεν ξέραμε εάν θα επιστρέφαμε ζωντανές από το σχολείο», δήλωσε μία μαθήτρια.

Οι φανατικοί ισλαμιστές που ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, ισχυρίζονται ότι τα ίδια τα κορίτσια προτιμούν να μείνουν στα σπίτια τους.

«Τα κορίτσια δεν πάνε στο σχολείο από μόνα τους. Δεν μπορούμε να τους το επιβάλουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Για τις έφηβες του Αφγανιστάν η έλευση των Ταλιμπάν σήμανε το τέλος των ονείρων τους να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο.

Πλέον τα παιδιά της οικογένειας δεν ετοιμάζονται για να φύγουν μαζί τα πρωινά. Στο σχολείο πάνε μόνο τα αγόρια.

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση από το μισό πληθυσμό της, σχολιάζει η δημοσιογράφος του BBC. Οι Ταλιμπάν απομακρύνουν καθημερινά, βήμα βήμα, τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2021