Ελλάδα

Εφιαλτικά σενάρια για κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους

02.11.2021 | 16:45 Eνσωμάτωση

Δραματική η κατάσταση αυτή την στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά και με τα χτεσινά κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 5.000, στα σημερινά κρούσματα αναμένεται νέα εκτόξευση, ξεπερνώντας ακόμα και το φράγμα των 6.000.

Η κατάσταση είναι τόσο ασφυκτική που η σύσκεψη των επιστημόνων που ήταν να γίνει αύριο έγινε σήμερα. Τα περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν εφημερίες χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι.

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε τη Δευτέρα την εφημερία με 5 διασωληνωμένους ασθενείς σε απλούς θαλάμους, αφού οι 15 κλίνες ΜΕΘ είχαν γεμίσει, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και οι 15 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και υπάρχουν επιπλέον 6 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο «Παπαγεωργίου» η ΜΕΘ 18 κλινών είναι κατειλημμένη και υπάρχουν επιπλέον 8 διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΑΘ.

Από την άλλη η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις προσπαθώντας να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα. Στο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού και του Δημήτρη Τσιόδρα, κλείδωσαν τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, με τις πρώτες κινήσεις να αφορούν τους ανεμβολίαστους και την εστίαση.

Στο τραπέζι είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν παραθυράκια στην εστίαση για την μετατροπή ανοιχτών χώρων ουσιαστικά σε κλειστούς για ανεμβολίαστους.

Η αλλαγή του ωραρίου στην εστίαση, με υποχρεωση να κλείνουν από την 01:00 ως τις 06:00. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και χωρίς μάσκες και να κλείσουν στις «κόκκινες» περιοχές τέλος είναι στις προτάσεις και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, για όλους, στις «κόκκινες» περιοχές. Οι ειδικοί ζητούν πιο δραστικές κινήσεις.

Την ίδια ώρα η εικόνα στην κοινωνία, όπως την κατέγραψε η κάμερα του LIVE NEWS, δείχνει πως ο κόσμος έχει κουραστεί και τα μέτρα δεν τηρούνται. Ακόμα όμως και αν θέλουν κάποιοι να τα τηρήσουν οι απόστάσεις δεν υπάρχουν στα γεμάτα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εικόνα μιλάει μόνη της: τα λεωφορεία είναι γεμάτα όμως ο κόσμος μπαίνει γιατί πρέπει να πάει στην δουλειά του. Οι εικόνες συνωστισμού είναι ενδεικτικές και ότι και να κάνουν οι πολίτες δεν μπορούν να μικρύνουν τον κίνδυνο του συγχρωτισμού ακόμα και στις στάσεις.

Ίδια η κατάσταση και στο μετρό, οι πολίτες εξοργίζονται.  Συρμοί και αποβάθρες γεμάτα κόσμο αποστάσεις ούτε για δείγμα. Παράλληλα μέτρα όπως η χρήση αντισηπτικών έχουν ατονίσει καθώς πολλοί πολίτες νοώθουν άτρωτοι.

Έκτακτη ανακοίνωση νέων μέτρων σήμερα

Νέα μέτρα θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς η εκτόξευση κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς.

Παράλληλα, αναμένεται να μην υπάρχει διαχωρισμός σε «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές, με τα μέτρα να είναι οριζόντια.

Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί ο αριθμός των rapid tests από ένα την εβδομάδα σε δύο, ενώ για την είσοδο σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα θα είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών.

Επίσης, οι εξωτερικοί χώροι σε καταστήματα εστίασης, που είναι κλεισμένοι με τέντες ή προστατευτικά, θα είναι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/11/2021