Κόσμος

Ο Μακρόν κάλεσε τον Τζόνσον να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα

01.11.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Στη Γλασκώβη έχουν φθάσει από χθες για να λάβουν μέρος στην 26 η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, σχεδόν όλοι οι ισχυροί ηγέτες του κόσμου που συμμετείχαν στις εργασίες του G20 στη Ρώμη. Ηχηρές οι απουσίες της Κίνας και της Ρωσίας ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δε συνέχισε το ταξίδι του για Σκωτία και επέστρεψε στη χώρα του. H πρώτη διά ζώσης Σύνοδος- δύο χρόνια μετά την πανδημία- παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε επιτυχημένη από τον πρωθυπουργό οικοδεσπότη Μάριο Ντράγκι δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή αν και οι ηγέτες ήθελαν να κρύψουν τις διαφωνίες τους αυτές βγήκαν στην επιφάνεια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου

Μία σύνοδος που είχε τα πάντα.

Λουλούδια, κόντρες, όμορφα λόγια, αλλά και καυστικές δηλώσεις.

Η Σύνοδος των 20 πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη στη Ρώμη είχε έναν εξαιρετικό οικοδεσπότη, τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσφερε μία ανθοδέσμη στην Άνγκελα Μέρκελ για την τελευταία συμμετοχή της σε G-20.

«Καταρχήν, επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία αυτή είναι η τελευταία σύνοδος κορυφής της G-20 ως Καγκελάριος της Γερμανίας μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Το κακό παιδί ή αν προτιμάτε ο γκρινιάρης της Συνόδου ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρώτα συγκρούστηκε με τον Μπόρις Τζόνσον εξαιτίας της διαμάχης Γαλλίας- Βρετανίας για τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή και για το ποια χώρα έχει περισσότερα δικαιώματα στα ψάρια της Μάγχης.

Ακολούθησε η εκδήλωση της πικρίας του Μακρόν για την αθέτηση από πλευράς Αυστραλίας της συμφωνίας για τα υποβρύχια.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την χώρα σας, τρέφω μεγάλο σεβασμό και φιλία για τον λαό σας. Απλά λέω πως όταν έχεις σεβασμό, πρέπει να είσαι αληθινός και πρέπει να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια απέναντι σε αυτή την αξία», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δεν πρόκειται να ξεχάσει το ναυάγιο της γαλλοαυστραλιανής συμφωνίας ύψους 90 δισ. δολαρίων για τα υποβρύχια που προκάλεσε η σύναψη της συμμαχίας Όκους μεταξύ της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η G-20 ολοκληρώθηκε και πλέον οι ηγέτες πετούν προς την Γλασκώβη, εκεί όπου αρχίζει η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πρώτος που έφτασε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2021