Κόσμος

Στο επίκεντρο S-400 και ανθρώπινα δικαιώματα στη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

31.10.2021 | 21:03 Eνσωμάτωση

Τα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν αρκετά, με την Ουάσινγκτον να μην επιθυμεί ωστόσο να έρθει σε ρήξη με την Τουρκία.

«Η περίοδος της απόλυτης ανοχής έχει λήξει για την Τουρκία» υπογράμμισαν, με τον Τζο Μπάιντεν να μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ρωσικούς S-400, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει να δει ουσιαστικές αλλαγές χωρίς καθυστερήσεις.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, το γράμμα του νόμου θα πρέπει να τηρηθεί και εξαιρέσεις δεν θα γίνουν γύρω από το ζήτημα των F-16, καθώς δεν μπορούν να παραληφθούν από την Τουρκία αν διατηρήσει τους S-400.

Από την πλευρά της Τουρκίας, στελέχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωναν ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει το πως μπορούν να διαχειριστούν οι δύο χώρες αυτά τα προβλήματα.

Επίσης, για το ζήτημα των F-16 η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν παρέπεμψε τον Ερντογάν στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2021