Κόσμος

Οι ηγέτες του G20 έκαναν… ευχή για το κλίμα

31.10.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Με την κοινή δέσμευση των 20 ηγετών των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης δια ζώσης, Συνόδου Κορυφής του G20 στη Ρώμη, από την αρχή της πανδημίας.

Πιστοί στο ραντεβού τους ακριβώς στις 09:00 το πρωί οι 20 ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, συγκεντρώθηκαν έξω από το ιστορικό συντριβάνι της Φοντάνα ντι τρέβι.

Όπως οι κοινοί θνητοί έριξαν ένα νόμισμα κάνοντας μια ευχή. Το νόμισμα ήταν ένα ευρώ με ανάγλυφο τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Αν και κανένας δεν ξέρει τι ευχή έκαναν όλοι ελπίζουν να μην είναι ευσεβής πόθος η απόφαση τους για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι ηγέτες ολοκληρώνουν τις εργασίες τους στην επιχειρηματική συνοικία Έουρ αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο ώστε να αποφευχθεί η συνάντηση των ηγετών με τους διαδηλωτές.

Αλλά ούτε οι 5.000 αστυνομικοί ούτε οι 500 στρατιώτες απέτρεψαν τους ακτιβιστές από το να κάνουν την παρουσία τους αισθητή.

Oι Ιταλοί διαδηλωτές ζήτησαν χρήματα για τη διάσωση του πλανήτη με το ρυθμό του θρυλικού τραγουδιού των Αbba. Το «Money money» ήταν το ιδανικό τραγούδι για να ζητήσουν από τις πιο πλούσιες χώρες να διαθέσουν 100 δις δολάρια για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Σε δρώμενο που κόβει την ανάσα οι ακτιβιστές του extinction rebellion αλυσοδέθηκαν έξω από το μνημείο του Τραιανού στη Ρώμη για να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

Στο κυριακάτικο κήρυγμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος, εξέφρασε την ελπίδα η σύνοδος της Γλασκώβης να δώσει ελπίδα.

«Προσευχόμαστε η κραυγή της Γης και των Φτωχών να ακουστεί και αυτή η συνάντηση να προσφέρει αποτελεσματικές απαντήσεις και πραγματική ελπίδα στις μελλοντικές γενιές» τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Η Γλασκώβη προετοιμάζεται πυρετωδώς για την φιλοξενία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην οποία θα παρευρεθούν πάνω από 200 ηγέτες και 25 χιλιάδες αντιπροσωπείες.

Η Γκρέτα Τουνμπεργκ, η Σουηδή ακτιβίστρια σύμβολο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνοδεύτηκε σαν σταρ του σινεμά από εκατοντάδες αστυνομικούς και ακτιβιστές που λειτούργησαν ως σωματοφύλακες της.

Για πολλούς η 26η Σύνοδος για το Κλίμα είναι η στιγμή της αλήθειας και η τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας να λάβει επείγουσα δράση για να αποφευχθεί μια αμετάκλητη κλιματική καταστροφή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2021