Πολιτική

Οικονομία & ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

26.10.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας του στο Ριάντ, ενώ συμμετείχε και στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

Επιβεβαιώνει & εδραιώνει τη στρατηγική σχέση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο ανάκτορο Al Yamamah, ενώ χτες παρουσίασε του φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στους Σαουδάραβες ιθύνοντες τον στόχο να γίνει η Ελλάδα το σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά καθαρής ενέργειας που θα παράγεται στην Αφρική και στην Ασία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιήσει πόρους για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative.

Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας & Σαουδικής Αραβίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.

Συμφώνησαν μάλιστα στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Αποσταθεροποιητικός & αντιπαραγωγικός ο ρόλος της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας. Από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό.

»Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Είναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έκανε κολοτούμπα»

Για «κολοτούμπα» του Τούρκου προέδρου μίλησε ο Γιάννης Πρετεντέρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Αναγκάστηκε να κάνει κολοτούμπα», είπε ο έμπειρος δημοσιογράφος σχετική με την αλλαγή στάσης Ερντογάν για την απέλαση πρέσβεων από 10 χώρες, μετά και την απειλή παραίτησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έκανε την ανάγκη φιλότιμο, τα μάζεψε», κατέληξε ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/10/2021