Ελλάδα

Φώφη Γεννηματά – Δυναμική γυναίκα & ευαίσθητος άνθρωπος – Πώς την περιγράφουν κοντινά της πρόσωπα

26.10.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν μόνο μια πολύ δυναμική γυναίκα και πολιτικός για εκείνους που είχαν την τύχη να την γνωρίσουν εκτός πολιτικής, ήταν κυρίως ένας βαθιά ευαίσθητος άνθρωπος.

14 ημέρες μάχης στο Ευαγγελισμό, 14 χρόνια μάχης με τον καρκίνο. Μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ.

«Ήθελε να νικήσει και μαχόταν για να νικήσει. Δεν παραιτήθηκε ούτε μία στιγμή. Ούτε μια. Ήταν fighter», λέει η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Κι όταν έβγαιναν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, εκείνη δε φοβόταν τις λέξεις. Μιλούσε για καρκίνο και έδινε δύναμη σε χιλιάδες γυναίκες να συνεχίσουν.

«Είχα ένα πρόβλημα και μου έλεγε θα τα καταφέρουμε μαζί. Κι αυτό το μαζί ήταν μαζί».

Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της να βάλει την ασθένειά της μπροστά, δεν θέλησε ποτέ να προκαλέσει τον οίκτο.

Πάντα χαμογελούσε. Τίποτα δεν έκρυβε το χαμόγελό της. Ίσως καμιά φορά  μόνο τα μαλλιά της όταν οι φωτογράφοι αναζητούσαν ένα κλικ μέσα στη Βουλή.

Στα 22 χρόνια, παιδί ακόμα, οι γιατροί της είπαν ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, αλλά η Φώφη πείσμωνε κάθε φορά που κάποιος της έλεγε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Κι έκανε 3 παιδιά.

«Το μεγάλο της άγχος ήταν να είναι διπλά στα παιδιά της, να μην την στερηθούν. Ήμασταν τυχεροί που ήμασταν διπλά της, μας έκανε καλύτερους ανθρώπους», λέει ο Γιώργος Ηλιάδης.

Αυτό ήταν το άγχος της όπως λέει ο Γιώργος Ηλιάδης φίλος και κουμπάρος της Φώφης Γεννηματά. Τον πάντρεψε πριν από 6 μήνες.

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους. Για τους κατοίκους της Σκύρου όμως ήταν Σκυριανή.

Αγάπησε τον άντρα της και τον τόπο του. Κάθε καλοκαίρι το περνούσε στη Σκύρο, στα ταβερνάκια, στα στενά δρομάκια, στα καταγάλανα νερά.

Στο νησί, έβγαζε το κουστούμι της πολιτικού, μιλούσε με τους κατοίκους, απολάμβανε τοπικά εδέσματα, σπανίως χόρευε και συχνά της έφευγαν δάκρυα από τα μάτια της όταν θυμόταν τον πατέρα της, όπως λέει ο κύριος Δημήτρης Αγγελής, οικογενειακός φίλος.

«Συντρώγαμε και κάποια στιγμή ζήτησε να χορέψει κι άλλη μια μέρα στη γιορτή μου τρώγαμε και άρχισε να κλαίει γιατί θυμήθηκε τον πατέρα της που τρώγαμε μαζί στην ταβέρνα».

Ήταν απλή, ευγενής, δεν ήταν η πολιτικός Φώφη Γεννηματά ήταν η Φώφη, σύζυγος και μητέρα.

Αγαπούσε τη θάλασσα και το καλό φαγητό.

Όπως φρόντιζε τα παιδιά της, φρόντιζε και τα πολιτικά της παιδιά, στήριξε στην παράταξη νέους ανθρώπους και τους έδωσε χώρο, όχι στα λόγια, στην πράξη.

Αν ζεις με τον φόβο έχεις ήδη νικηθεί έλεγε η Φώφη Γεννήματα και δεν φοβήθηκε ούτε μία στιγμή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/10/2021