Ελλάδα

Φώφη Γεννηματά – Αγωνίστρια έως το τέλος

26.10.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Βουβός πόνος, ανείπωτη θλίψη στη Χαριλάου Τρικούπη. Από το πρωί οι άνθρωποι της Φώφης Γεννηματά, οι συνεργάτες της και απλά στελέχη του κόμματος έφταναν στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ για να αφήσουν ένα λουλούδι.

Λουλούδια έφταναν από όλη την Ελλάδα από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα τοποθετούνται δίπλα από τη φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά στην είσοδο των γραφείων του κόμματος.

«Ήταν γενναία ήταν ατρόμητη αλλά ήταν και τόσο δοτική που φρόντιζε την παράταξη και όλους εμάς περισσότερο και από τον εαυτό της», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης.

Τα στελέχη έμπαιναν και έβγαινα βουβά και αμίλητα στα γραφεία του κόμματος με τον Κώστα Λαλιώτη να αποχωρεί εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά.

Η απώλεια επιβάλει τη σιωπή. Η σημαία κυματίζει μεσίστια και τα δυο μαύρα πανιά που έχουν ντύσει το κτήριο των γραφείων του ΚΙΝΑΛ αποτυπώνουν και το μέγεθος του πόνου που αισθάνονται όλοι στο κόμμα που έστησε ξανά στα πόδια του η Φώφη Γεννηματά.

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε στην εκπομπή « Κοινωνία ώρα MEGA»: «Η Γεννηματά κατάκτησε μια ικανότητα να φέρει στην πολιτική την έννοια της εμπιστοσύνης. Εγώ έχω πει με απλά λόγια ότι η Φώφη Γεννηματά είχε μπέσα».

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει σημαντική παρακαταθήκη ενότητας της παράταξης και του κόμματός της και όλοι αναγνωρίζουν το μεγάλο σθένος, το θάρρος και την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε κατάματα τον καρκίνο χωρίς ποτέ να τον αξιοποιήσει για να εκμαιεύσει τη συμπάθεια και το πολιτικό όφελος.

Γιώργος Καμίνης: « Η Φώφη Γεννηματά παρέμενε ενεργή και δραστήρια πολιτικά μέχρι το τέλος μην αφήνοντας περιθώριο σε κανένα να συνδέσει την υγεία της με την πολιτική αντιπαράθεση».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα πει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη καταλαγής των παθών με αφορμή την ασθένειά της. Στην αντιπαράθεσή μας δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής. Η ένταση στον πολιτικό διάλογο δεν ωφελεί κανέναν».

Μια ημέρα πριν την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά περιόδευε στη Ρόδο μην αφήνοντας ακόμη και τους συνεργάτες της να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος στην υγεία της, όπως δηλώνει στο MEGA ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης που ήταν μαζί της σε εκείνο το ταξίδι.

«Ειλικρινά βλέπαμε μια Φώφη Γεννηματά η οποία ήταν σαν να μην είχε τίποτε άλλο. Κανένα άλλο πρόβλημα και αυτό ήταν και η μεγαλύτερή της δύναμη», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάνη

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάνη για τα λυποθυμικά επεισόδια που είχε η Γεννηματά το τελευταίο διάστημα και τα οποία δεν αποκάλυπτε μέχρι να καταφέρει να δρομολογήσει την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ χωρίς το θέμα της υγείας της να επηρεάσει τις εξελίξεις και τους άλλους υποψηφίους, όπως εκτίμησε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Η Φώφη το έκρυβε το γεγονός. Το είπε αλλά έχω μαρτυρίες ανθρώπων που είναι πολύ κοντά της, που λιποθυμούσε στις σκάλες και σηκωνόταν όρθια και έλεγε όχι ακόμα, όχι ακόμα».

«Ήταν ο εγγυητής της ενότητας ακόμη και την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο στην δήλωση που είχε πολύ μεγάλη πολιτική και ηθική αξία πάλι μίλησε για την ενότητα», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Τα λουλούδια έχουν καλύψει και το γραφείο της στη Βουλή. Κι αν η Φώφη Γεννηματά κατάφερε όσο ζούσε να κρατήσει την ενότητα του κόμματος της με το θάνατό της κατάφερε και κάτι μοναδικό στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Να κάνει τους βουλευτές στην ολομέλεια να δακρύσουν και να αγκαλιάζονται μέσα στην ολομέλεια μετά την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη της.
Η Φώφη Γεννηματά έφυγε ανήμερα της ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, τον πρώτο καρκίνο με τον οποίο αναμετρήθηκε το 2008 και ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι στη μνήμη της το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού θα ονομαστεί Φώφη Γεννηματά.

Προσέφερε και συμμετείχε ένα εθελοντικό σωμτείο για παιδιά και ενήλικες στη Βούλα, από το οποίο ζητούσε την ανωνυμία για τη δράση της.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα 14.00, στην Μητρόπολη Αθηνών.

Σε ένδειξη πένθους η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της για μία εβδομάδα, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/10/2021