Ελλάδα

Τελικό σχέδιο για τις παρελάσεις- Ανεμβολίαστοι και μη στις παρελάσεις

22.10.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Κανονικά και με κάθε επισημότητα θα γίνουν φέτος οι μαθητικές και οι στρατιωτικές παρελάσεις για όλους τους πολίτες εμβολιασμένους και μη.

Μοναδική ασπίδα προστασίας; Η μάσκα προστασίας.

«Κατά την παρακολούθηση της παρέλασης θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα αφού αφορά δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο υπό συνθήκη συνωστισμού», δήλωσε η διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Νωρίτερα είχε προκληθεί αλαλούμ όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε πως φέτος λόγω κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση την 28η Οκτωβρίου. Με δηλώσεις του στο LIVE NEWS, ο περιφερειάρχης βάζει τέλος στην παραφιλολογία ξεκαθαρίζοντας πως η μαθητική παρέλαση θα διεξαχθεί κανονικά 1 ημέρα πριν.

«Οι μαθητικές θα γίνουν 27 Οκτωβρίου. Για τις 28 μιλάμε εμείς στην ανακοίνωση. Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα γίνει μόνο με τα στρατιωτικά τμήματα. Δεν θα γίνουν τα πολιτικά τμήματα δηλαδή», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ως είθισται ενώ στις 28 Οκτωβρίου θα παρελάσουν μόνο τα στρατιωτικά τμήματα, με διάρκεια αυστηρά 60 λεπτά.

«Το πρόβλημα στις παρελάσεις είναι ότι δεν ξέρεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή ασυμπτωματικός», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Κανονικά και με παρουσία πιστών θα γίνει τη Δευτέρα η λιτανεία και την Τρίτη η επίσημη δοξολογία στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης, παρότι η πόλη «βράζει» από κρούσματα και τα νοσοκομεία της βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Να γίνουν οι παρελάσεις με συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων πολιτών», καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 «Με 300 εισαγωγές την ημέρα θα πιεστούν η ΜΕΘ»

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες την αυξητική τάση στις μολύνσεις καθώς από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των 2.000 κρουσμάτων, εκτιναχτήκαμε σε αριθμούς που ξεπερνούν τα 3.000 κρούσματα την ημέρα.

«Εάν δούμε εισαγωγές πάνω από 300-350 αυτό είναι καμπανάκι ότι θα αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ», σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

220 ήταν οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πως αυτόν τον Χειμώνα δεν θα μας απασχολήσει μόνο ο κορωνοϊός.

«Τόσο λόγω των ιώσεων στα σχολεία όσο και της γρίπης θα έχουμε τις επόμενες μέρες πάρα πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία γιατί ο κόσμος δεν έχει ανοσία», το μέλος επιτροπής Μαρία Τσολιά.

Μοναδική λύση το εμβόλιο ωστόσο με 4 στους 10 Έλληνες να παραμένουν ανεμβολίαστοι, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα του νέου lockdown πάρα τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.

«Πότε δεν πρέπει να λες ποτέ. Είναι βέβαια ότι ο Χειμώνας δεν είναι θα είναι εύκολος. Και 5ο κύμα θα έχουμε το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι αυτά τα κύματα», τόνισε το μέλος επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Το 4ο κύμα έχει ξεκινήσει ήδη από τη Βόρεια Ελλάδα, με την καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου να δηλώνει πως θυμίζει εποχές προ εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα στην Ημαθία ακυρώνονται οι παρελάσεις.

«Για εμάς προέχει η υγεία των πολίτων όλης της Ημαθίας. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα αυτή τη στιγμή στην Ημαθία», ανέφερε στο LIVE NEWS ο Κώστας Καλαϊτζίδης  αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας.

«Το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 47%, ενώ πριν από 20 ημέρες ήταν στο 37», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/10/2021