Πολιτική

Πρωτοφανείς απειλές από Τουρκία σε Ελλάδα

22.10.2021 | 19:10 Eνσωμάτωση

Ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας που απειλεί ευθέως την Κύπρο με εισβολή σε περίπτωση που γίνουν γεωτρήσεις εντός της AOZ του νησιού.

Ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας που απειλεί ευθέως την Κύπρο με εισβολή σε περίπτωση που γίνουν γεωτρήσεις εντός της AOZ του νησιού.

Ο εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Τουρκίας, Τάνζου Μπιλγκιτς, ανέφερε: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση ενώ και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται στην σύνοδο κορυφής ενημερώνει τους ευρωπαίους εταίρους του τόσο για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας τις τελευταίες ώρες, όσο και για την εν γένει συμπεριφορά της.

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών λένε: «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο».
Χθες συναντήθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Άμυνας:  «Είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας αλλά απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας. Είναι σημαντικός ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή».

Η Τουρκία με παράνομη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει το Αιγαίο και έχει προγραμματίσει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση του Ερντογάν στις συμμαχίες της Ελλάδας.

Απειλές από Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν απειλεί και τις ΗΠΑ ζητώντας να του δώσουν πίσω τα λεφτά των f-35 ενώ λέει πως η διαπραγμάτευση για νέα F-16 είναι σε καλό δρόμο.
Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας : «Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. Των F-35 με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο για τα F-16. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη».

Την ίδια ώρα Αμερικάνοι βουλευτές μαζεύουν υπογραφές για να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη.

Στο περιθώριο της συνόδου

Ως γνωστόν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος του κ. Ακάρ. Ως πρόσκληση στην «ελληνική αντιπροσωπεία» τιτλοφορείται η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας για τη συνάντηση του τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρει:

«Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ είχε διάφορες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Ακάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Αμύνης της Αγγλίας Μπέν Γουάλας, με τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ,  Ωστιν και με τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Νίκο Παναγιωτόπουλο».

Αναμένεται η Ελληνική αντιπροσωπεία

«Στη διμερή συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για θέματα άμυνας και ασφάλειας ενώ, από την πλευρά του υπουργού Ακάρ, αναφέρθηκε πως αναμένεται η Ελληνική αντιπροσωπεία για την 4η σύνοδο η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 22/10/2021