Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο προτείνει ο εισαγγελέας για την Έφη

21.10.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην ελληνική δικαιοσύνη γιατί η στάση της μου δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσω τον Γολγοθά μου».

Είναι τα λόγια της Ιωάννας, μετά την ολοκλήρωση της συγκλονιστικής αγόρευσης του εισαγγελέα της έδρας, μιας αγόρευσης – κόλαφο για τη γυναίκα που της πέταξε το βιτριόλι, προτείνοντας η 36χρονη να κριθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά» ήταν η πρόταση του εισαγγελέα.

Στο άκουσμα της πρότασης, οι συγγενείς της Ιωάννας που ήταν έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε λυγμούς.

«Παραμόνευε σαν τον καλύτερο θηρευτή»

Ο εισαγγελέας παρέθεσε το σκεπτικό του αναλυτικά. Αναφερόμενος στην προηγούμενη ημέρα της επίθεσης, χαρακτήρισε ως αναληθείς τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης.

«Την παραμονή της επίθεσης, η κατηγορούμενη πήγε στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Αίσθηση προκάλεσαν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας για να περιγράψει το σκεπτικό αλλά και τον ψυχισμό της 36χρονης που την οδήγησε στην αποτρόπαια πράξη.

«Είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ποταπά κίνητρα, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εκδικητικά και διακατεχόμενη από μίσος η κατηγορούμενη είχε ανθρωποκτόνο εγωισμό. Στόχευσε κυρίως στο πρόσωπο της Ιωάννας, την παραμόνευε για να της επιτεθεί με το βιτριόλι σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Ο ρόλος του Νώντα

Ο εισαγγελέας δεν ξέχασε να αναφερθεί και στον άνδρα που παρουσίασε η 36χρονη στην απολογία της ως την πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση, απορρίπτοντας και σε αυτήν την περίπτωση τον ισχυρισμό της.

«Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Νώντα, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. ‘Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους’ είχε πει στην απολογία της. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

Κρατώντας στα χέρια του τις φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια. Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10 ml, ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το θύμα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων. Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Η 36χρονη κατηγορούμενη παρακολουθούσε με προσήλωση τον εισαγγελέα να αναλύει τους λόγους για τους οποίους ζητά να κριθεί ένοχη, σε μια διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/10/2021