Οικονομία

Νέα βουτιά ρεκόρ της τουρκικής λίρας πάνω από 2%

21.10.2021 | 18:11 Eνσωμάτωση

Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την απόφαση της Τράπεζας, φτάνοντας σε ισοτιμία 9,480 και 11,038 αντίστοιχα για δολάρια και ευρώ.

Με την υποστήριξη των ανορθόδοξων νομισματικών ιδεών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «παροδικό» πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι έχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φέτος.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16%.

Να σημειωθεί ότι και οι 26 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν από τον διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου να συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση. Ενώ οι περισσότεροι προέβλεψαν μείωση 100 μονάδων βάσης, μια σημαντική μειοψηφία εκτίμησε τα μισά από αυτά.

Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες της προσφοράς», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς. «Η Επιτροπή εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, οι μεταβατικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς αφήνουν περιορισμένο περιθώριο για καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/10/2021