Κόσμος

Η τελευταία συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

16.10.2021 | 20:22 Eνσωμάτωση

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία εντάσσεται στο μεγάλης διάρκειας «αντίο» στους ηγέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στα 16 χρόνια της θητείας της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει στην Άγκελα Μέρκελ την υπέροχη θέα από το προεδρικό θέρετρο Ούμπερ στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης που βλέπει το Βόσπορο.

Ο Τούρκος πρόεδρος – που την αποκάλεσε αγαπημένη φίλη- επιχείρησε να αφήσει την καλύτερη τελευταία εντύπωση στη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία χαιρετά έναν – έναν προσωπικά όλους τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά.

Μετά τη συνάντηση της, που κράτησε μία ώρα και το γεύμα που της παρέθεσε ο Ερντογάν εκθείασε τη συνεργασία τους αλλά δεν έκρυψε την αγωνία του για το πώς θα είναι οι σχέσεις του με τον διάδοχο της Μέρκελ.

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι δύσκολο να λειτουργήσουν. Όσες είχαμε εμείς ήταν μη λειτουργικές. Δεν μπορούσαν να έχουν αποτελέσματα. Μόλις κάναμε το σύστημα προεδρικό, ξεφορτωθήκαμε τις κυβερνήσεις συνασπισμού», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το χαμόγελο της πάγωσε όταν ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι στις ιδιωτικές τους συζητήσεις του εκείνη παραπονιόταν για τις κυβερνήσεις συνασπισμού ως μη λειτουργικές..

Η Μέρκελ έσπευσε αμέσως να απαντήσει για να μην παρεξηγηθεί, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται οι διεργασίες στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Αν μου επιτρέπεται θα διαφωνήσω. Ελπίζω να μην καταλάβατε ότι δεν απολαμβάνω τις κυβερνήσεις συνασπισμού. Η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία με κυβερνήσεις συνασπισμού. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το σύστημα προεδρικό. Παρόλαυτα, εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Για να μετριάσει τη γκάφα του τη συνόδευσε σε βόλτα με αμαξάκι του γκολφ στην παραλία που βρίσκεται το ειδυλλιακό μέρος της προεδρικής κατοικίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2021