Πολιτική

Η αγορά των γαλλικών φρεγατών, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ & ο εκνευρισμός του Ερντογάν

16.10.2021 | 09:23 Eνσωμάτωση

Το «κερασάκι στην τούρτα» των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας αποτελεί η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν, και η οποία ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα από την ελληνογαλλική συμφωνία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας, και περιορίζοντας τις επιλογές της.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, και Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Προβληματίζομαι γιατί ο Ερντογάν έχει πιεστεί πολύ από τη Ρωσία, και στη Λιβύη, και στο Ιντλίμπ, και στη Συρία, και βλέπει και τις δημοσκοπήσεις να κατρακυλούν. Δέχτηκε και το πρόσφατο πλήγμα από την ελληνογαλλική συμφωνία, και τώρα βλέπει και τη συμφωνία με τους Αμερικανούς που προσθέτει κάτι στην υπόθεση», σχολίασε ο κ. Μάζης.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ανανέωση της παλαιάς αμυντικής συμφωνίας, που γίνεται πλέον πενταετούς διάρκειας με δικαίωμα λύσης δύο ετών, και προέκτασή της επ ‘ αόριστον αν κανείς δε διαφωνεί από τα δύο μέρη. Εκείνο που λείπει από τη συμφωνία είναι ότι δε γίνεται αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπενθυμίζει το δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο ίδιος σχετικά με τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Το πνεύμα των συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ είναι εκείνο που μετατρέπει την Ελλάδα σε περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα σήμερα είναι ο αξιόπιστος εταίρος στη γειτονιά και η Τουρκία εκνευρίζεται. Κατά τη γνώμη μου, μετά τις συμφωνίες αυτές η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου είναι κατά πολύ μικρότερη. Το πρόβλημα στην Τουρκία έχει να κάνει με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία επιθυμεί να γίνει συνολική διαπραγμάτευση που δεν ξεκινά, για αυτό υπενθυμίζει την παρουσία της. Εάν ποτέ ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Ελλάδα ξεκινά με καλύτερη αφετηρία. Είναι πιο ισχυρή και ενδυναμωμένη», είπε από την πλευρά του ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Αν δεχτούμε τις πληροφορίες που θέτουν εν αμφιβόλω την πολιτική ύπαρξη του κ. Ερντογάν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του ότι ο κ. Ερντογάν παρατηρεί ότι η οδός αυτή είναι αναπόφευκτη, δεν αποκλείω σε καμία περίπτωση ένα θερμό ενδεχόμενο, που θα δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση θερμών ενδεχομένων που θα θέσουν σε δοκιμασία και τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα», προειδοποίησε ο κ. Μάζης.

«Από τις επαφές Μπάιντεν Πούτιν πρέπει να κρατήσουμε ότι ακούσαμε ότι η Αμερική δεν έχει αντιρωσική ατζέντα. Έχουν ακολουθήσει συναινέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Σνομπάρουν τον Ερντογάν και οι δύο γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να συντηρούν συνθήκες αστάθειας στη Μέση Ανατολή», εξήγησε ο ίδιος κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 16/10/2021