Ελλάδα

Αυτοψία του MEGA στις γειτονιές της Αττικής που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία

16.10.2021 | 20:03 Eνσωμάτωση

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω του ο «Μπάλλος» στην Αττική και ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που είχαν λάβει πριν τη κακοκαιρία οι αρμόδιοι φορείς. 

Στον Κολωνό, ένα οικοδομικό τετράγωνο μετατράπηκε για άλλη μία φορά σε μία απέραντη λίμνη με τους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους με κανό.

Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο όμβριών αλλά ούτε φρεάτια απορροής. Ο Βασίλης Μπούρμπος έδειξε στο MEGA τις υπογραφές που μαζεύουν οι κάτοικοι από το 1988 γνωστοποιώντας το πρόβλημα στην εκάστοτε δημοτική αρχή.

«Θα το λύσει αυτός ο δήμαρχος, θα το λύσει, και κανείς δε το έλυνε; (και κάθε φορά που βρέχει εδώ;) παρακαλάμε να μην βρέξει, τι να το κάνω εγώ αν με αποζημιώσει» πρόσθεσε ο κάτοικος της περιόχής.

Δύο εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να απομακρυνθούν τα νερά από την πλημμυρισμένη γειτονιά του Κολωνού. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και ζητούν να πάρουν μέτρα για να μη πνίγουν ξανά στην επόμενη νεροποντή.

«Πάνω από 10.000 η ζημιά, το μόνο που θέλω να κάνω τώρα είναι να καθαρίσω» σημείωσε η ιδιοκτήτρια βιοτεχνίας ρούχων Θεανώ Μαγκαφά.

Δύο μέρες καθαρίζουν τα υπόγεια

Στην Καλλιθέα, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας προσπαθούν να ανοίξουν την γκαραζόπορτα που έχει φρακάρει.

Τα νερά εδώ έφτασαν στη μέση των αυτοκινήτων, τα φρεάτια δε μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού.

Στο υπογειο τα νερά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα. Όλες οι αποθήκες έχουν πλημμυρίσει και το μοναδικό αυτοκίνητο έχει πλημμυρίσει ολοσχαιρώς.

Λιγο πιο κάτω στις Τζιτζιφιές, συνεργεία του δήμου ακόμα κάνουν άντληση υδάτων από τα υπόγεια πάρκινγκ.

«Από τον καιρό που ξεκίνησε η περιφέρεια τα έργα, έχουν καταστραφεί αμάξια καυστήρες. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…» υπογράμμισε ο κάτοικος Τζιτζιφιών, Λεωνίδας Σιγάλας.

«Γίνεται ένα μεγάλο έργο εδώ και κάποια χρόνια το οποίο ολοκληρώνεται σε δύο μήνες και το οποίο μέσα από το από το αποστραγγιστικό σημείο, θα αποσοβηστεί οποιαδήποτε κατάσταση» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Μετά την πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου, τα προβλήματα που ακολούθησαν έφεραν και τον πρώτο πινγκ πονγκ ευθυνών.

Ο καθαρισμός των φρεατίων στους κεντρικούς δρόμους όπως είναι η Συγγρού είναι ευθύνη της περιφέρειας. Οι κάθετοι δρόμοι όμως ανήκουν στους επιμέρους δήμους… κάπου εκεί ξεκινάει το μπαλάκι των ευθυνών με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο μετά από κάθε ισχυρή νεροποντή.

Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων δεν δίνει την δυνατότητα ενός κεντρικού σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οδός Αθηνάς που περνά μπροστά από το δημαρχείο δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά της Περιφέρειας. Οι παρακείμενοι δρόμοι όμως είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου.

«Το δίκτυο το οποίο είναι υπεύθυνη η περιφέρεια είχε καθαριστεί έγκαιρα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να σταματήσουν να πυροβολούν όλοι την αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν διαχρονικά λάθη του κεντρικού κράτους» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

Απομακρύνθηκε το «βουλιαγμένο» λεωφορείο

Μετά από 30 ώρες, συνεργεία της Περιφέρειας κατάφεραν να ρίξουν την στάθμη του νερού στην υπόγεια διάβαση στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος και γερανός βαρέων οχημάτων απομάκρυνε το απόγευμα της Παρασκευής το πλημμυρισμένο λεωφορείο.

«Είχαμε από τις ισχυρότερες την τελευταία πενταετία βροχοπτώσεις με υψηλή πυκνότητα και προφανώς με μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι το ατυχές περιστατικό με το λεωφορείο θα είχε αποφευχθεί εάν ο οδηγός συμπεριφερόταν πιο υπεύθυνα» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Η πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθαρίστηκε πλήρως και το πρωί ο δρόμος δόθηκε ξανά στη κυκλοφορία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2021