Ελλάδα

Απόγνωση στα λασπόνερα μετά τον «Μπάλλο»

16.10.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε αρκετές περιοχές της χώρας από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, κάτοικοι κινδύνεψαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σε δρόμους που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους.

«Τριάντα πέντε χρόνια είμαστε εδώ, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έχει βρέξει πολύ, κατέβαζε νερό αλλά να ΄ρθει έτσι το ποτάμι να μπει μέσα σε μας… δεν μπόρεσα» τόνισε κάτοικος του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Τεράστιες οι καταστροφές στην περιοχή Ζαγκλιβέρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Τον τρόμο από τα ορμητικά νερά διαδέχθηκε η απόγνωση των κατοίκων που έχασαν μέσα σε λίγο λεπτά όλο τους το βιος.

Τέσσερα ρέματα που καταλήγουν στο Ζαγκλιβέρι φούσκωσαν και τα ορμητικά νερά μέσα σε μόλις δέκα λεπτά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η μανία του νερού ήταν μεγάλη. Οι οικοσυσκευές έχουν παρασυρθεί. Έφραξαν την πόρτα και όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς σήκωσαν ψυγεία και καταψύκτες.

Νέα Βρασνά – Ολυμπιάδα

Ο εφιάλτης των πλημμυρών το καλοκαίρι του 2018 ξύπνησε στα Νέα Βρασνά. Το ρέμα φούσκωσε με αποτέλεσμα τόνοι νερού να ξεριζώσουν ακόμη και τα θεμέλια σπιτιών.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τρία σπίτια που βρίσκονταν δίπλα στο ρέμα της περιοχής υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές από τα ορμητικά νερά.

«Το ρέμα το βλέπετε από τα είκοσι μέτρα έχει ανοίξει 50-70. Έχουν χαλάσει δρόμοι. Έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια στην εκβολή κάτω. Έχουμε δυστυχώς τρία σπίτια τα οποία θα πρέπει να έρθουν μηχανικοί να τα δουν» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Πετράκης.

Αιτωλοακαρνανία

Στις λάσπες θάφτηκε το χωριό Καινούργιο στην Αιτωλοακαρνανία όταν ξεχείλησε το Λιγόρεμα. Σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου όταν πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μία οικογένεια με τρία παιδιά.

«Ήρθε η πυροσβεστική και μας έσωσε. Τρία παιδιά. Ένα οχτώ μηνών και δύο μεγαλύτερα και ήρθε και μας πήρε η πυροσβεστική, θα πνιγόμασταν. Κοιτάξτε τα χάλια, κοιτάξτε εδώ. Τα ξύλα μπροστά στο σπίτι» ανέφερε.

Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία σε Αγρίνιο και Κάτω Τραγάνα.

Κέρκυρα

Εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω του ο «Μπάλλος» στην Κέρκυρα.

Οι κάτοικοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με χωματουργικά μηχανήματα, υπόγεια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και η θάλασσα έγινε ένα με το οδικό δίκτυο το οποίο υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.

Την Ιθάκη, επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προκειμένου να γίνει αυτοψία μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, αλλά και κατοίκους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2021