Ελλάδα

Η κακοκαιρία «βούλιαξε» την Αττική

14.10.2021 | 16:44 Eνσωμάτωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία «σφυροκοπά» και την Αττική, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα, καθώς πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

Οι εικόνες από το πλημμυρισμένο σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας δείχνουν από μόνες τους την ένταση της κακοκαρίας που χτυπάει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Μικροί μαθητές προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους πάνω στα βρεγμένα θρανία που έχουν στηθεί, για να βγουν από το σχολείο τους. Πάνω σε αυτή την αυτοσχέδια γέφυρα που έστησαν με προσοχή οι εκπαιδευτικοί, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα ακόμα χειρότερα.

Στη γύρω περιοχή, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και μέσα σε αυτά, βλέπουμε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, μηχανάκια ακόμα και λεωφορεία… Λίγα μέτρα πιο κάτω στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας, οι μαθητές έδιναν μάχη με το χρόνο για απεγκλωβιστούν από τις τάξεις τους, που είχαν αρχίσει να γεμίζουν νερά.

H κακοκαιρία «Μπάλλος» άρχισε να χτυπά με ένταση την Αττική από νωρίς το πρωί. Με την Πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις από την Κηφισιά, μέχρι το κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια για απεγκλωβισμούς και αντλήσεις υδάτων από υπόγεια αλλά και ισόγεια σπίτια και καταστήματα.

Αυτός ο ορμητικός χείμαρρος που περνάει από την Πλάκα και φτάνει στο Μοναστηράκι, κάνει την τουριστική περιοχή αδιάβατη, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους… Στην καρδιά της Γλυφάδας, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους και κατέγραφαν από τα μπαλκόνια αυτές τις εικόνες, με τον ορίζοντα μπροστά τους να έχει χαθεί… Στην Πειραιώς κλείνουν λίγο μετά τις 11.00 και τα δυο ρεύματα, στο ύψος της Χαμοστέρνας, με το νερό να φτάνει στις πόρτες των αυτοκινήτων.

Ανάλογες εικόνες σε δρόμους της Νέας Ερυθραίας, στις Αχαρνές, μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, όπου το μεσημέρι δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων μέχρι την Εθνική Οδό, όταν πλημμύρισε η υπόγεια διάβαση προς τη Λεωφόρο Συγγρού.

Την ώρα της σφοδρής καταιγίδας στο κέντρο της Αθήνας έπεσαν μάρμαρα στον εξωτερικό χώρο και πλημμύρισαν ακόμα και εσωτερικοί χώροι στη βουλή. Αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες και απομάκρυναν αντικείμενα αξίας καθώς σε έναν από τους χώρους που μπήκαν νερά, φιλοξενείται η έκθεση για τη συμπλήρωση 200 ετών, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πρόβλημα στους περισσότερους δρόμους ξεκινούσαν από τα βουλωμένα φρεάτια, με πεζούς και οδηγούς να προσπαθούν να βρουν το πιο ασφαλές μονοπάτι για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία στην Αττική το μήνυμα από το 112 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με παράκληση να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις στην Αττική.

Μέχρι αργά το μεσημέρι η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 135 κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια και υπόγεια που πλημμύρισαν, άλλες οκτώ για κοπές δέντρων που έπεσαν και 12 για απεγκλωβισμό πολιτών από ασανσέρ, που έμειναν από διακοπές του ρεύματος.

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις αρμόδιες αρχές που βρίσκονται σε επιφυλακή να συνιστούν προσοχή σε όλους και τις εικόνες που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες, να αποτυπώνουν την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 14/10/2021