Ελλάδα

Εύβοια – Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία

11.10.2021 | 19:56 Eνσωμάτωση

Με ένα λάστιχο και μία σκούπα στο χέρι οι κάτοικοι στην Εύβοια προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τα λασπόνερα, να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η δυνατή βροχή ήρθε και ρήμαξε ό,τι σώθηκε από τη φωτιά. Η καμένη γη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ορμή του νερού.

Η κυρία Άρτεμις, κάτοικος της περιοχής, δυο μέρες τώρα καθαρίζει λασπόνερα. Όπως λέει στο MEGA, η ορμή ήταν τέτοια που το νερό άνοιξε μόνο του τα παράθυρα.

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι πλημμύρες του φθινοπώρου. «Οργή Θεού» λέει η κ. Άρτεμις.

Ακόμα καθαρίζουν με λάστιχα στο χέρι

«Έσπασαν τα ποτάμια το νερό θα μας πάρει, δεν μας έφτανε η φωτιά, τώρα αυτό. Άγνωστο πότε θα στεγνώσουν οι λάσπες», δηλώνει μία άλλη κάτοικος. ενώ ο  κ. Ανδρέας, ένας άλλος κάτοικος, για να μπει και να βγει από το σπίτι του πρέπει να διασχίσει μία λίμνη.

«Τα ρέματα μπαζώθηκαν, έγιναν δρόμοι και η φύση εκδικήθηκε» λένε όλοι.

Οι καθαρισμοί των ρεμάτων και κάποια αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν ήδη  Τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν έχουν αρχίσει, ούτε τα κορμοδέματα. Και η καμένη γη δεν μπορεί πια να απορροφήσει το νερό  Όπως λένε οι δασεργάτες η κακοκαιρία τους πρόλαβε, και οι εργασίες διακόπηκαν.

Ο Μιχάλης Δήμου, περιγράφει πως έσωσε το γείτονά του από το μένος της βροχής: «Έσωσα έναν ηλικιωμένο γείτονα».

Ούτε οι καλλιέργειες γλίτωσαν από το μένος του νερού.. τεράστια οικονομική καταστροφή για ακόμα μία φορά για τους επαγγελματίες. Η επιχείρηση του κ. Θανάση δεν θυμίζει πια επιχείρηση, ενώ η παιδική χαρά, δεν θυμίζει σε τίποτα το μέρος που παίζουν τα παιδιά.

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και την ελπίδα πως έστω την τελευταία στιγμή θα αποφύγουν τα χειρότερα.

Στο Αχλάδι της Εύβοιας, η ορμή του νερού ήταν τέτοια που έχει παρασύρει κορμούς δέντρων αλλά και φερτά υλικά στις αυλές των σπιτιών.

Στην Αγία Άννα, οι κάτοικοι θωρακίζουν μόνοι τους τα σπίτια τους,με σάκους άμμου και λαμαρίνες, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/10/2021