Πολιτική

Συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα

11.10.2021 | 20:43 Eνσωμάτωση

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεσμεύοντας με παράνομη ΝΟΤΑΜ για ένα μήνα, σχεδόν όλο το κεντρικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Ερντογάν επιχειρεί με επικοινωνιακές κινήσεις να διαψεύσει τις φήμες για επιδείνωση της υγείας του, η Αθήνα ετοιμάζεται να υπογράψει την παράτασης της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στις αρχές Οκτωβρίου έπαιξε μπάσκετ για να διαλύσει τα σύννεφα και τα σενάρια γύρω από την υγεία του. Τώρα στα Άδανα έπιασε το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδάει μαζί με μέλη της νεολαίας του AKP σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί γήινος και δίπλα στη νέα γενιά.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν πάντως στην κυριολεξία ξεσπάθωσε προτρέποντας την νεολαία των γκρίζων λύκων να είναι έτοιμοι για μάχη.

Ο πρόεδρος του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε: «Όμορφοι άνθρωποι του εθνικιστικού κινήματος, παιδιά μου. Στο χέρι σας πάντα να έχετε ένα μολύβι, όμως όταν χρειαστεί να έχετε και το σπαθί σας!».

Πέφτουν οι υπογραφές με ΗΠΑ

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε με τον Νίκο Δένδια την Δευτέρα το πρωί τις τελευταίες πινελιές στο Μαξίμου, για την υπογραφή της παράτασης της αμυντικής συμφωνίας και με τις ΗΠΑ ενόψει του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας με στρατιωτικές δυνάμεις σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Σούδα και Σκύρο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 : «Οι διαπραγματεύσεις τείνουν να ολοκληρωθούν και πάμε σε μια παράταση της συμφωνίας για μια πενταετία αντί για ετήσια παράταση που ήταν μέχρι σήμερα».

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί και πάλι την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο καθώς με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει σχεδόν όλο το κεντρικό Αιγαίο για ένα μήνα, για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία προκαλεί και στην Κύπρο με το Ορούτς Ρέις και το Bilim 2 να συνεχίζουν τον πλου τους βορείως του νησιού ενώ μια τουρκική φρεγάτα παραμένει στα δυτικά εμποδίζοντας τον πλου του NAUTICAL GEO.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/10/2021