Οικονομία

Διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

08.10.2021 | 17:20 Eνσωμάτωση

Ανάσες δροσιάς στα πορτοφόλια απέναντι στην θέρμανση, που αυτόν τον χειμώνα καίει, δίνει το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, με τους καταναλωτές να έχουν ενστάσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο προϋπολογισμός για το επίδομα που θα αφορά όλες τις μορφές θέρμανσης θα ενισχυθεί με 500 εκ ευρώ για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις που απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι αυξήσεις ειδικά στο φυσικό αέριο έχουν οδηγήσει σε απόγνωση του καταναλωτές.

Παρά τις διορθωτικές πτωτικές κινήσεις των τελευταίων ημερών   μετά τις δηλώσεις του   Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Μόσχα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του καυσίμου που δίνει στην Ευρώπη τα συμβόλαια που  εκτινάχθηκαν χθες το πρωί, μέσα σε λίγα λεπτά, κατά 40%  υποχώρησαν μόνο ελαφρά κατά 35 ευρώ από τα 145 στα 110 ευρώ .

Τα μέτρα για θέρμανση αφορούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα είδη, όπως πέλετ και καυσόξυλα, αλλά και για το ηλεκτρικό ρεύμα,  η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα. Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, και για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα στο κέντρο της Αθήνας  για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος, στην Κοζάνη  το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος και στη Φλώρινα από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Σημειώνεται πως οι τελευταίες εκτιμήσεις έλεγαν πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα έβγαινε με τιμή 1,14 ευρώ το λίτρο  αύξηση 42,5% σε σχέση με πέρυσι.

«Η επιδότηση βοηθάει πολύ, όμως δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσει την τιμή του πετρελαίου και όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο θα αυξάνεται και η διαφορά», ανέφερε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση και για το οποίο βγήκε σήμερα μέσω των υπουργών της να φέρει μέτρα, είναι ότι η ακριβή έχει περάσει την κατανάλωση», δήλωσε ο δημοσιογράφος του ΜEGA Νίκος Φιλιππίδης.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 08/10/2021