Πολιτική

Βουλή – Στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας – Αργά το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία  

07.10.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

Στη Bουλή έχει μεταφερθεί η αμυντική συμφωνία - μαμούθ με τη Γαλλία προκειμένου να κυρωθεί. Αυτήν την ώρα στο βήμα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Μετά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα θα λάβουν το λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, εάν θελήσουν, έχουν τη δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πώς αναμένεται να ψηφίσουν τα κόμματα

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η συμφωνία θα συγκεντρώσει τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, όπως προέκυψε από την συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη ζητήθηκε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά το θέμα της υπεράσπισης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή τα δύο βασικά θέματα με τα οποία διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι ψήφοι φαίνεται πως είναι μοιρασμένες, καθώς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσουν και το ΚΚΕ, αλλά και το ΜέΡΑ25.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/10/2021