Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τέλος τα μίνι lockdown – Νέα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους

07.10.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας , για τους εμβολιασμένους και τις κόκκινες περιοχές θα τεθούν σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Με τα νέα μέτρα καταργείται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ακόμη και στις κόκκινες περιοχές ενώ επανέρχεται η πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους με μουσική και χορό.

Μετά από ενάμισι χρόνο περιοριστικών μέτρων η χώρα λέει αντίο και στα μινι λοκντάουν. Από το Σάββατο όσες περιοχές μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Έτσι δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η μουσική θα ακούγεται σε  καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Χωρίς κανένα περιορισμό θα διασκεδάζουν πλέον όσοι έχουν εμβολιαστεί. Έτσι στους κλειστούς χώρους όπου μπορούν να μπουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, οι θαμώνες θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να χορεύουν. Ωστόσο παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα μέτρα για χρήση μάσκας και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Στους εξωτερικούς χώρους που οι εστιάτορες θα επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα ισχύσει ότι και για τους κλειστούς χώρους.

Αν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να έχουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες, τότε ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί για μάσκες, αποστάσεις αλλά και απαγόρευση χορού.

Παρόλα αυτά για τους εργαζόμενους στην εστίαση δεν υπάρχει επί του παρόντος υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Θα πρέπει όμως να φορούν μάσκες και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα rapid test και τα μέτρα ατομικής προστασίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων , να λειτουργήσει ως κίνητρο, για τους ανεμβολίαστους, που αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός διασκέδασης. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες, οπότε και η επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.

Την ίδια ώρα κατέληξε έπειτα από οκτώ μέρες νοσηλείας στην εντατική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ένας 20χρονος που δεν είχε εμβολιασθεί. Την περίπτωσή του ανέφερε νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ανακοίνωση των προνομίων για εμβολιασμένους προκειμένου να τονίσει την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/10/2021