Ελλάδα

Νίκος Παλαιοκώστας – Αποφυλακίστηκε ο Έλληνας «φαντομάς» – Είχε καταδικαστεί σε 197 έτη

07.10.2021 | 17:23 Eνσωμάτωση

Στη σκιά και στο πλευρό του αδερφού του για 4 κι πλέον δεκαετίες. Από τη μεγαλύτερη ληστεία του 20ου αιώνα σε τράπεζα της χώρας, στην πολυσυζητημένη απαγωγή του βιομήχανου Αλέξανδρου Χαΐτογλου και από εκεί στην οργάνωση της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι το σήμερα που τον βρίσκει έτοιμο να επιστρέψει στο σπίτι του στα Τρίκαλα, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 197 ετών και 376 μηνών, έγινε ένας από τους γνωστότερους εγκληματίες που απασχόλησαν τη χώρα. Ο μεγάλος αδερφός του Βασίλη Παλαιοκώστα, χαρακτηρίστηκε «άπιαστος», «φαντομάς» κι «αγρίμι των βουνών» πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας, μετά από 16 χρόνια ερευνών.

Όλα όμως είχαν ξεκινήσει πριν από 42 ολόκληρα χρόνια…

Το 1979, ο 19χρονος Νίκος Παλαιοκώστας αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει σε καράβια. Λίγους μήνες μετά όμως εγκαταλείπει τις θάλασσες κι επιδίδεται σε κλοπές κι διαρρήξεις μαζί με τον αδερφό του και έναν κακοποιό με το παρατσούκλι Πεταλούδας.

Το 1988 βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, αλλά την ίδια χρονιά καταφέρνει να αποδράσει. 4 χρόνια μετά, οργανώνει και παίρνει μέρος στη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μπαίνει πρώτος και φωνάζει ληστεία. Ο αδερφός του και οι δύο συνεργοί τους, εισβάλουν με στολές και αυτόματα όπλα και φεύγουν πολύ γρήγορα με 125 εκατομμύρια δραχμές. Ένα ποσό που ουδέποτε ξεπεράστηκε από τότε σε ληστεία τράπεζας στη χώρα.

Τρία χρόνια μετά το 1995, γίνεται είδηση η πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, με θύμα τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζητάει τότε λύτρα 260 εκατομμυρίων δραχμών, που λίγο αργότερα θα εισπράξει χωρίς κανείς τους να συλληφθεί.

Άψογα οργανωμένοι, για 4 μέρες σε διαρκή κίνηση μέσα σε ένα αυτοκίνητο με το θύμα τους. Αυτό που το πρωινό της απαγωγής, στις 15 Δεκεμβρίου του 1995  του έκλεισαν το δρόμο και τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί. Αργότερα ο Αλέξανδρος Χαϊτογλου θα πει: «Έζησα σχεδόν τέσσερις ημέρες μέσα σε ένα αμάξι μιας και οι απαγωγείς μου απέφυγαν με έντεχνο τρόπο να μου δώσουν το δικαίωμα να εντοπίσω κάποιο σημείο που θα μπορούσε να αποβεί γι’ αυτούς μοιραίο εφόσον το αναγνώριζα. Δεν ήταν κλέφτες, ήταν απαγωγείς και τους ενδιέφεραν αποκλειστικά μόνο τα λύτρα».

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 και ο αδερφός του, σχεδιάζει για λογαριασμό του, την τέλεια απόδραση.

Αυτή θα γίνει τον Ιούνιο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο στο οποίο εκτός από τον Βασίλη Παλαιοκώστα μπήκε και ο επίσης κρατούμενος Αλκέτ Ριζάι. Με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου και να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.

Τρεις μήνες μετά, ο Νίκος Παλαιοκώστας πέφτει σε μπλόκο της αστυνομίας στο χωριό Λιβάδι του Παρνασσού και συλλαμβάνεται. Οδηγείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα και δεν καταφέρνει να αποδράσει ξανά.

Η κόσμια συμπεριφορά του, στη φυλακή τα τελευταία 15 χρόνια σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, του επιτρέπουν στα 61 του χρόνια να αφήσει πίσω το κελί και να γυρίσει σελίδα στη ζωή του.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα

«Υπάρχει σημαντική διαφορά στη δράση του Νίκου Παλαιοκώστα σε σχέση με αυτή του αδερφού του, Βασίλη», τόνισε ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων» Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι σχέσεις των δύο αδερφών είναι κακές. Επιπλέον, οι αρχές αμφισβητούν ότι ο Νίκος Παλαιοκώστας βοήθησε στην απόδραση του αδερφού του, Βασίλη, και δεν βασίζονται στον Νίκο προκειμένου να εντοπίσουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

«Ο Βασίλης Παλαιοκώστας καταζητείται από την αστυνομία γιατί θεωρείται είχε επαφές στη φυλακή με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου», συμπλήρωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/10/2021