Ελλάδα

Πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

06.10.2021 | 16:48 Eνσωμάτωση

«Ελευθέρας» για τους εμβολιασμένους και «δακτύλιος διαρκείας» για τους ανεμβολίαστους.

Πράσινο ανάβει για όλες τις δραστηριότητες και όσοι έχουν πλήρη εμβολιασμό θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα προ κορωνοϊού.

Οι ελευθερίες των εμβολιασμένων που γέρνουν την ζυγαρία υπέρ της επιλογής τους -περιλαμβάνει πρώτα από όλα τους κλειστούς χώρους εστίασης. Σε όσους είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία όπως κρίνουν οι ειδικοί με όρθιους μουσική και χορό.

Οι ελευθερίες αφορούν ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές αφού καταργούνται οι περιορισμοί που υπήρχαν μόνο για τις κόκκινες περιοχές.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τις επόμενες 15 μέρες είναι σε συμφωνία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο πεδίο της κανονικότητας.

Από την άλλη για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση σημειώνει πως οι επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους δεν σημαίνει πως αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Η επιτροπή των ειδικών στην οποία παρόν ήταν και ο Θανάσης Πλέυρης συνεδρίασε με δύο στοιχεία να είναι κυρίαρχα στο τραπέζι: Ο ρυθμός εμβολιασμού από την μία και από την άλλη η τωρινή κατάσταση σε επίπεδο κρουσμάτων.

Θέση του υπουργού ήταν πως όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ελευθερία, από την άλλη στους μεικτούς χώρους δεν θα αλλάξει κάτι επειδή ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο.

Χαρακτηριστικό είναι πως όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα και δεν πάνε σε ΜΕΘ. Το 90% όσων είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος, σε ότι αφορά στις παρελάσεις η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως θα γίνουν κανονικά με κοινό.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/10/2021