Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Επανέναρξη διερευνητικών εν μέσω έντασης

06.10.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

Μπορεί η 6η Οκτωβρίου να σηματοδοτεί την έναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, ωστόσο η τουρκική ηγεσία φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να τις υπονομεύσει, συνεχίζοντας τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική.

Έχοντας απειλήσει προ ημερών μέσω …πρόβλεψης για θερμό επεισόδιο, η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα, με την ελληνική πλευρά να κρατά χαμηλά το πήχη των προσδοκιών. Κάτι που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

H γειτονική χώρα προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις, μέσα από νέα επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απειλώντας την ευθέως. Το γεγονός αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας την ίδια μέρα, σχολιάζοντας πως η Τουρκία θέτει εκ νέου το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Όσον αφορά στις διερευνητικές, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/10/2021