Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Μαρτυρίες σοκ των γιατρών της Ιωάννας – Τι κατέθεσαν στο δικαστήριο

05.10.2021 | 17:20 Eνσωμάτωση

Συνεπής στην απόφασή της να είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, η Ιωάννα Παλιοσπύρου πέρασε το πρωί για μία ακόμα φορά την πόρτα του κακουργιοδικείου.

Λίγα λεπτά αργότερα, η 36χρονη κατηγορούμενη έφτασε και εκείνη στο κτίριο, χωρίς αυτήν τη φορά οι κάμερες να προλάβουν να καταγράψουν την εικόνα της. Μπήκε στην αίθουσα χωρίς να γυρίσει το βλέμμα της προς την Ιωάννα και έκατσε στην θέση της. Οι δυο γυναίκες δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα.

Στο δικαστήριο το «μήλον της έριδος»

Για πρώτη φορά στο δικαστήριο βρέθηκε σήμερα ο 40χρονος άνδρας, ο οποίος είχε αρχικά θεωρηθεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Ιωάννας και της κατηγορουμένης.

Ο ίδιος, μέσω του δικηγόρου του, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, πόσο μάλλον ότι ήταν εκείνος με τον οποίο η 36χρονη είχε εμμονή με αποτέλεσμα να σταθεί η αιτία να ρίξει το βιτριόλι στην Ιωάννα.

Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η κατάθεσή του, καθώς ο 40χρονος άνδρας έχει κληθεί ως μάρτυρας.

«Καίει» την κατηγορούμενη η Καλοφώνου

Η δίκη για το βιτριόλι σήμερα συνεχίστηκε με τη συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καλοφώνου, της γιατρού που ανέλαβε την Ιωάννα 2 ημέρες μετά την επίθεση.

Τα όσα ανέφερε «καίνε» την κατηγορούμενη, καθώς υποστηρίζει ότι τα τραύματα στο κορμί της Ιωάννας αποδεικνύουν ότι είχε πρόθεση να την σκοτώσει.

«Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δε λιποθύμησε από τον πόνο. Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μία κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα μπορούσε να κατέβαινε στον οισοφάγο».

Η κ. Καλοφώνου στην κατάθεσή της ήταν κατηγορηματική. Η Ιωάννα γλίτωσε τη ζωή της από τύχη.

«Αν είχε πάρει μία μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης, εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία, τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

«Η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της»

Η γιατρός επισήμανε ότι κινδύνευσε και το μάτι της Ιωάννας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα πρώτα χειρουργεία τα οποία διαρκούσαν 4 ώρες τουλάχιστον.

«Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο, δεν ξέραμε πού έχει φτάσει το βιτριόλι. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μην μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Η κ. Καλοφώνου κατέθεσε πως η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια», τονίζοντας επανειλημμένα πως η ποσότητα του υγρού που χρειάστηκε για να προκαλέσει τέτοιες ανεπανόρθωτες βλάβες στην Ιωάννα, είναι βέβαιο ότι ήταν μεγάλη.

«Της έριξε από κοντά μεγάλη ποσότητα – Στόχευε πρόσωπο και τράχηλο»

Την κλινική εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου εξέθεσε στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Σωκρατης Τσαντήρης, εκτιμώντας ότι η νεαρή κοπέλα δέχθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού.

«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά» ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η 36χρονη έπιασε την Ιωάννα εξ απήνης. «Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απήνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα».

«Ούρλιαζε & ρωτούσε γιατί»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Πέτρος Δημοβέλης, διευθυντής πλαστικής χειρουργικής νοσοκομείου Metropolitan, σημείωσε ότι «μέσα στην ατυχία της η Ιωάννα ήταν τυχερή» καθώς διακομίσθηκε αμέσως μετά την επίθεση στο νοσοκομείο.

«Σώθηκε χάρις στην ετοιμότητα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου».

Ωστόσο, οι πρώτες ώρες ήταν κρίσιμες τόσο για την Ιωάννα όσο και για τους γιατρούς.

«Είδα ένα άτομο το οποίο ούρλιαζε από τους πόνους. Δίναμε οπιούχα για αναλγησία».

Το σοκαριστικό είναι πως στα σημεία που έπεσε το οξύ, η θερμοκρασία στα τραύματα ήταν «πάνω από 440 βαθμούς Κελσίου».

«Ήταν πρωτόγνωρο αυτό που είδαμε», σημειώνει ο κ. Δημοβέλης του οποίου η περιγραφή σοκάρει, αφού, όπως είπε στο MEGA, όταν η Ιωάννα έφτασε στο νοσοκομείο και της αφαίρεσαν τα ρούχα, «τα πετάξαμε μακριά και έλιωναν στο πάτωμα».

«Φώναζε και ούρλιαζε. Αυτά τα περιστατικά καταλήγουν μιλώντας όμως καταφέραμε και σώσαμε τη γυναίκα», καταλήγει.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/10/2021