Κόσμος

Μπερνάρ Ταπί – Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος μεγιστάνας

03.10.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Μπερνάρ Ταπί. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την επιχειρηματικότητα, τα σπορ αλλά και το θέαμα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από τέσσερα χρόνια. Παρά τις πολλές του περιπέτειες με το νόμο ο Μπερνάρ Ταπί παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας από τους αγαπητούς και αναγνωρίσιμους Γάλλους.

Ο Μπερνάρ Ταπί, ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα και τις τρεις ζωές, όπως τον αποκαλούσε ο Γαλλικός τύπος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 78 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1943, στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού, γιος υδραυλικού, ο Ταπί είχε δύσκολα αλλά και χαρούμενα, όπως συνήθιζε να λέει παιδικά χρόνια. Οι πρώτες επιτυχίες του πολυπράγμονα Ταπί ξεκίνησαν την δεκαετία του 80 όταν αγόραζε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, προχωρούσε στην αναδιάρθρωσή τους και τις πωλούσε για εκατομμύρια. Το μότο που το έκανε επιτυχημένο ήταν ένα.

Σύντομα η περιουσία του Μπερνάρ Ταπί θα το κάνει έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας. Το 1990 θα εξαγοράσει για το ποσό ρεκόρ των 1,6 δισεκατομμυρίων γαλλικών φράγκων το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της adidas.

Το “κουστούμι” του επιχειρηματία ήταν πάντοτε “στενό” για τον Ταπί… Μέσω των επιχειρήσεών του ενεπλάκη με τον αθλητισμό. Η ομάδα της οποίας ήταν χορηγός στην ποδηλασία κατέκτησε δύο φορές τον διάσημο γύρο της Γαλλίας ενώ ως Πρόεδρος της Μαρσέιγ την οδήγησε το 1993 στην κορυφή της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική Γαλλική ομάδα που τα έχει καταφέρει.

Ο Μπερνάρ Ταπί δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί και με την πολιτική. Το 1989 θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής και θα είναι ο πρώτος που θα αποδομήσει τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπεν σε ζωντανή μετάδοση. Με Πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν θα υπηρετήσει και ως υπουργός υποδομών.

Το έντονο ταμπεραμέντο του θα τον φέρει και στο θεατρικό σανίδι αλλά και σε ρόλο τραγουδιστή.

Οι περιπέτειες του με το νόμο θα του κοστίσουν επίσης κάποιους μήνες στην φυλακή. Ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το τι θα ήθελε να λέει για αυτόν ο κόσμος.

Ο Μπερνάρ Ταπί ήταν παντρεμένος για περισσότερα από 50 χρόνια με την σύζυγό του Ντομινίκ και είχε τέσσερα παιδιά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/10/2021