Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη – Φόβος και ανασφάλεια στα ισοπεδωμένα χωριά

30.09.2021 | 17:24 Eνσωμάτωση

Στα βλέμματα όλων αποτυπωμένη η κούραση και η ανασφάλεια για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν το χειμώνα. Κάτοικοι χωριών που ισοπέδωσε ο σεισμός στην Κρήτη, βλέπουν τις εκκλησίες που πήγαιναν να έχουν κλείσει, και τα ίδια τους τα σπίτια να είναι ετοιμόρροπα.

Οι ρωγμές σε όλους τους τοίχους, οι ζημιές στα έπιπλα και τις συσκευές που πολλοί στερήθηκαν για να αποκτήσουν, καθώς και οι εικόνες στα υπνοδωμάτια των παιδιών τους προκαλούν θλίψη και μελαγχολία. Και αυτό ίσως είναι το μόνο που παρηγορεί τους κατοίκους του χωριού Μουσούτα στο Αρκαλοχώρι.

Ο κ. Σπύρος, μέλος μίας 4μελούς οικογένειας συγκλονίζει: «Ευτυχώς που ο σεισμός έγινε βράδυ, αλλιώς δε ξέρω τι θα είχε γίνει. Αφου δε πάθαμε τίποτα και τα παιδιά είναι καλά αυτό έχει σημασία».

Αυτές οι εικόνες είναι αδύνατον να συνδυαστούν με παιδικό δωμάτιο. Ολόκληρα κομμάτια από τους τοίχους έχουν πέσει στα κρεβάτια και έχουν καταπλακώσει από τα παιχνίδια και τα έπιπλα μέχρι τα ρούχα που υπήρχαν. Στην είσοδο το κίτρινο «Χ» σηματοδοτεί πως και αυτό το σπίτι έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Με τους ελέγχους να συνεχίζονται, μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν κριθεί ακατάλληλα 722 κτίρια στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά που χτυπήθηκαν.

Η κάθε δύναμη του σεισμού τα σήκωσε στον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα και προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές που θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν.  Ο εφημέριος της εκκλησίας δήλωσε πως «Για καλή τύχη όλων , ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ έγινε το πρωί της Δευτέρας και όχι την Κυριακή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ήμουν τυχερός, αν γινόταν άλλη ώρα θα ήμουν ο πρώτος που θα είχε σκοτωθεί», δηλωσε συγκλονισμένος.

Οι σεισμολόγοι που ήδη έχουν διαπιστώσει πως το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά από τη σεισμική δόνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους μετασεισμούς. Μπορεί η ακολουθία να είναι φυσιολογική, όμως οι αλλεπάλληλες δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα στα ήδη επιβαρυμένα κτίρια.

Στις σκηνές ζουν συνολικά 45 παιδιά και ένα βρέφος μόλις 6 ημερών. Στα πεζοδρόμια που βρίσκονται κοντά στους καταυλισμούς που στήθηκαν συσκευές που διασώθηκαν και μικρά φορτηγάκια φορτωμένα από υπάρχοντα σεισμοπαθών. Η κάθε νύχτα κρύβει δυσκολίες και αγωνίες που σχετίζονται με τον καιρό. Το κρύο ήδη δοκιμάζει μικρούς και μεγάλους. Με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και κάποιους να προσπαθούν μέσα από μαντινάδες να πάρουν και να δώσουν αισιοδοξία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/09/2021