Πολιτική

Ανυποχώρητος ο Σουλτάνος στην αγορά των S-400, νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

30.09.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της ψυχρότητας με την Ουάσινγκτον, έκδηλος είναι πλέον ο εκνευρισμός του Τούρκου πρόεδρου που εν πτήσει από το Σότσι δήλωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε συμπαραγωγή αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχιών με τη Ρωσία αλλά και την κατασκευη άλλων δυο πυρηνικών αντιδραστήρων.

Λύσσαξε ο Ταγίπ Ερντογάν με το ελληνογαλλικό deal και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε την πόρτα του Τζο Μπάιντεν κλειστή και αμέσως ενέτεινε το φλερτ με τους Ρώσους.

Μπορεί να μην έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά η γλώσσα του σώματος στην ψιλή κουβέντα που έπιασε με τον Ρώσο πρόεδρο στο μπαλκόνι για την πανδημία αποκάλυψε τις προθέσεις του.

Τόσο η αγορά των γαλλικών φρεγατών όσο και η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τους Γάλλους, είναι αγκάθια για τον Τούρκο πρόεδρο που πλέον επιχειρεί να μπει σε ράλι εξοπλισμών τείνοντας το χέρι στη Μόσχα.

«Δεν κάνουμε πίσω στο θέμα των S-400. Οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν σε άλλη διάσταση. Συζητήσαμε για αγορά κινητήρα αεροσκάφους, κοινή παραγωγή αεροπλάνων, πλοίων και υποβρυχίων» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μπαίνω σε κούρσα εξοπλισμών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία μιλά για τεράστια επιτυχία που συνιστά πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ ειδικά για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, τόνισε πως και οικονομικά πρόκειται για εξαιρετική συμφωνία απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Θα έλεγα ότι πήραμε τα καλύτερα πλοία, στις καλύτερες τιμές με πολύ γρήγορο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πάνω από όλα διαπραγματευτήκαμε μια κατά την άποψή μου αμοιβαία επωφελή στρατηγική εταιρική συμφωνία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα η Αθήνα είναι κοντά στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ελληνική κυβέρνηση αυτό που διαπραγματεύεται είναι την πενταετή επέκταση αυτής της πολύ σημαντικής για τη χώρα μας συμφωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντίθετα έβγαλε χολή για την Ουάσιγκτον. «Για τα F35 ή θα μας επιστρέψουν τα λεφτά μας ή θα μας τα δώσουν» υποστήριξε.

Στη συνάντηση με το Σλοβάκο ομόλογό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ενημέρωσε για την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε πως Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν ακολουθώντας τις ίδιες κατευθύνσεις να αναβαθμίσουν τους αμυντικές και τους διπλωματικούς τους δεσμούς και έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Τόνισα και πάλι ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο, στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη σημασία λόγω συγκυρίας έχει η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου στις 4 – 7 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και ανατολικά της Καρπάθου.

Πρετεντέρης: Μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια ο Ερντογάν

Τις νέες υποσχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ο Γιάννης Πρετεντέρης, υπογραμμίζοντας ότι «μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια ο Ερντογάν. Ας περιμένουμε να πουν κάτι και οι Ρώσοι, γιατί είπε ότι όλα αυτά θα τα κάνει με τους Ρώσους».

«Θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν στο συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά δεν είναι εύκολο να αντιδράς σε μια συμφωνία διμερή που δεν τον αφορά» πρόσθεσε και κατέληξε πως ο Ερντογάν μιλάει πιο πολύ για τις ΗΠΑ και όχι για την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/09/2021