Πολιτική

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια ακροδεξιών στο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

30.09.2021 | 20:23 Eνσωμάτωση

Οι επιθέσεις ομάδων νεοναζί έξω από σχολεία της Θεσσαλονίκης πυροδότησαν σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγιναν οι επιθέσεις ομάδων νεοναζί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Για ίσες αποστάσεις και ανοχή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδεία κρατάει ίσες αποστάσεις. Και μ’ αυτόν τον τρόπο προκειμένου να μη χάσει αυτό το ακροατήριο της ακροδεξιάς ουσιαστικά υποθάλπει και αφήνει να εξελίσσεται μια πηγή έντασης».

«Δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο. Δεν είναι θέμα αποστάσεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος», λέει ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτά τα φαινόμενα απαιτούν άμεση αντίδραση. Χωρίς τις καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης», λέει η Φώφη Γεννηματά.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξαν οι δηλώσεις του υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος είδε βία και από τους έξω από το ΕΠΑΛ που μετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

«Οι ακροδεξιοί κουκουλοφόροι εμφανίζονται να ρίχνουν τις μολότοφ από μέσα χθες, αλλά προχθές ήταν και άλλοι απ’ έξω και κοπανάγανε κόσμο».

«Ο κ. Συρίγος συνεχίζοντας την κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί αρνήθηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Η δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό δεν μπορεί να εξισώνεται με την νεοναζιστική δράση», ανταπάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτά τα περί μεμονωμένων ομάδων που δεν έχουν κανένα σχέδιο και δρουν αυτόνομα θυμίζουν πάρα πάρα πολύ την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής», λέει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας ΚΝΕ.

Από πανεκπαιδευτικό… αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Σε αντιφασιστική διαδήλωση μετατράπηκε στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στον απόηχο των γεγονότων της Σταυρούπολης και του Ευόσμου.

Η απόφαση της Νίκη Κεραμέως να καταθέσει αγωγή ενάντια στην απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην αξιολόγηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κόμματα που έκαναν λόγο για ποινικοποίηση των προβλημάτων της Παιδείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/09/2021